Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porušení embarga na LaFerrari stojí 50.000 eur

Jakub Kraus
Diskuze (42)
Ferrari hrozí, že za porušení embarga o jízdních dojmech z jejich nejlepšího supersportu bude po novinářích požadovat padesát tisíc eur.

Novinářský byznys není nic jednoduchého a jako takový má i své mouchy. Příkladem jsou embarga na zveřejňování nových informací o žhavých novinkách, kdy je stanoven datum od kdy je možné je publikovat. Dodržování embarga je většinou podpořeno finanční pokutou. Tento styl je pro internetový portál o autech celkem k ničemu a pouze oddaluje zveřejnění informací pro čtenáře, avšak v případě tištěných magazínů má něco do sebe a umožňuje tak zveřejnění informací po celém světě ve stejný čas.

Jenže toto má jeden háček, kterým je testování vozů. Aby si je mohly vyzkoušet zástupy novinářů z celého světa, tak to trvá nějaký čas, řekněme tři týdny, a po tyto tři týdny tedy na povrch nevyplave ani jeden test. Pokud se ale jedná o automobilku, která si přísně vybírá, komu auta půjčí, tak zase tolik automobilových magazínů test mít nebude. Čímž se dostáváme k přeprodávání článků těm méně šťastným.

Ferrari se touto zásadou řídí a tak embargo pro pozvané na testování LaFerrari bylo stanovené na 30. dubna 2014 a pro nepozvané na 12. května. Třináct dní náskoku vybraným magazínům a portálům je sice pro ostatní nemilé, ale ještě zkousnutelné, avšak zástupci Ferrari se rozhodli druhý termín odsunout až na 26. května. To jsou již čtyři týdny zpoždění a téma LaFerrari v té době bude úplně známé, takže nakoupení článku a jeho zveřejnění bude postrádat smysl a čtenář bude ochuzen.

A to nejlepší na konec: Jelikož si je Ferrari tohoto vědomo, tak nastavilo smluvní pokutu za nedodržení embarga na jízdní dojmy na částku 50.000 eur, čímž staví vydavatele před významný problém. Z těch padesáti tisíc eur se totiž stal poplatek za publikování článku a je tedy otázkou, zda-li zaplatit 50.000 eur, zvýšit čtenost a přilákat čtenáře, anebo nezaplatit...

Jakub Kraus
Diskuze (42)
Avatar - jozephko
4. 5. 2014 08:08
Ferrari na tento svoj cirkus môže doplatiť
Divadlo, ktoré Ferrari robí okolo svojho LaFerrari, je nedôstojné. Hlavne pre ľudí, ktorí majú peňazí nadbytok.
Teraz je to ok, luxusné autá a predávajú ako nikdy predtým. Situácia sa však môže veľmi rýchlo obrátiť a zákazníci im to môže pekne spočítať... Nič netrvá večne.
Avatar - flyboyeda
24. 4. 2014 17:15
Re: pozvani x nepozvani
hoĎ si do youtube La Ferrari a nebudeš se stačit divit kolik tam toho je
24. 4. 2014 14:46
pozvani x nepozvani
Pisete, ze novinari pozvani na testovani mohou dojmy zverejnit 30. dubna a nepozvani az 26. kvetna. Jak ale chteji ti nepozvani psat o aute, se kterym nejeli?
24. 4. 2014 13:51
Re: :-)
A zrovna toho je plný internet :-)
24. 4. 2014 13:48
Re: Co to má být?
Třeba já si ten článek docela rád přečetl a dozvěděl se něco ze zákulisí, o informačních embargech pro redaktory jsem nevěděl :-)