Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pouze polovina řidičů nákladních vozidel používá bezpečnostní pásy

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Při vážné dopravní nehodě bezpečnostní pásy zdvojnásobují šanci na přežití, ale i přesto je používá jen polovina všech řidičů nákladních vozidel.

V současnosti legislativa vyžaduje používání bezpečnostních pásů ve 111 zemích po celém světě. Od roku 2006 je v rámci Evropské unie povinné používání bezpečnostních pásů pro osobní i nákladní vozy. Bohužel především řidiči užitkových vozidel toto nařízení často ignorují. Jen v Evropské unii by přitom mohlo častější používání bezpečnostních pásů zachránit více než 7000 lidských životů za rok.

Šance na přežití vážné dopravní nehody jsou dvakrát vyšší, pokud řidič a jeho spolujezdci používají bezpečnostní pásy. To dokazuje například Globální zpráva o stavu bezpečnosti silničního provozu 2013 zveřejněná Světovou zdravotnickou organizací.

V posledních letech se používání bezpečnostních pásů více rozšířilo mezi řidiči kamionů, ale i tak je stále využívá méně než polovina z nich. A to i přesto, že studie bezpečnosti silničního provozu Evropské unie z roku 2008 a výzkum společnosti Volvo Trucks z roku 2013 potvrzují, že nejméně 50 % řidičů kamionů, jejichž života ukončila dopravní nehoda, mohlo přežit při použití bezpečnostních pásů. Ze všech řidičů nákladních vozidel zapojených do smrtelných nehod má pás zapnuto jen pět procent z nich.

Nedávný průzkum provedený švédskou organizací NTF zaměřený na sledování bezpečnosti silničního provozu výše zmíněné údaje potvrzuje na základě pozorování více než sedmi stovek řidičů nákladních vozidel v letech 2011 až 2013. Většina z nich sice běžně používá bezpečnostní pásy v osobních vozech, ale jen polovina z nich i ve svém nákladním vozidle. Za důvody pro jejich nepoužívání jsou nejčastěji označovány potíže s jejich manipulací a nepohodlí.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)