Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pozor, povinnost přezout na zimní pneumatiky platí od pátku 1.11.

Jan Mička
Diskuze (74)
Dnešním dnem vešla v platnost povinnost přezout na zimní pneumatiky. Jste na příval sněhu připraveni?

Povinnost jezdit na zimních pneumatikách platí pro období od 1. 11. 2013 do 31. 3. 2014. Novela silničního zákona, která vešla v platnost 1. července 2013, však bere v potaz také povětrnostní podmínky, což českým řidičům zatím chybělo. Pokud tedy dojde k podobnému scénáři jako nyní, kdy meteorologové očekávají velmi teplý průběh listopadu, pokutu za jízdu na letních pneumatikách nečekejte. Dá se však na předpovědi stoprocentně spolehnout?

Problém však může nastat ve chvíli, kdy se vám v zimním období přihodí dopravní nehoda, která by se při jízdě na správných pneumatikách pravděpodobně nestala. Pojišťovna se totiž bude zajímat právě o jejich stav. Pokud se prokáže nesprávné obutí v místech, kde bylo vzhledem k bezpečnosti jízdy nutné (v horských oblastech se podmínky mění rychle), nezískáte na opravu ani korunu.

Je tedy na zvážení, zda jezdit na zimních pneumatikách již od 1. listopadu při teplotách okolo 15°C a při náhlém výkyvu počasí být překvapen, nebo přezout až ve chvíli, kdy to situace vyloženě vyžaduje. První případ má to negativum, že za jednu sezónu budete moci zimní pneumatiky pravděpodobně vyhodit. V druhém případě sice měkkou směs zimního obutí ušetříte, po neočekávaném nočním sněžení však ráno na silnici nevyjedete.

Jan Mička
Diskuze (74)
26. 8. 2014 23:12
Test zimních pneumatik 2014
Ahoj, vybíráte už někdo zimní pneumatiky? Narazil jsem na nějaký nový test. Holt, podzim už je tady: [odkaz]
3. 11. 2013 18:39
Re: Opravte mě
V cem jsou lepsi nez jine znacky?
Jinak driv se jezdilo, taky se bouralo, klouzalo atd. nebo tehdy byly zazracne gumy, ktere neklouzaly? >:-[]
Avatar - BruceWayne
3. 11. 2013 14:49
Re: Opravte mě
Pneumatiky byly možná stejný, no horší určitě, test jsem myslel pro ostatní, já vím své ;-) Když už kvalitní guma do kopců tak [odkaz]
3. 11. 2013 13:58
Re: Opravte mě
V čem? Myslím že jsem to popsal dost v mé reakci ne? Plácáš tady nesmyly a myslíš si že jsi king? Jen pro tvojí informaci mám za 12 let najeto přes 400 000 km a velkou část s odtahovkou s dablplatem. To tvoje před časy se nemuselo, uvědom si taky jaké byli pneu jak vypadaly vzorky a jaká byla směs, výkony aut, provoz atd. Na OR34 jsme jezdili v hosrké oblasti na sněhu se Š105 to máš pravdu jenže to byly tyto pneu https://www.google.cz/search?q=Barum+OR3… />
Na Bravurisce https://www.google.cz/search?q=Barum+OR3… si ani neprdneš

Ten objetivní test si můžeš udělat sám stačí dvě sady kol, pokaždé ten samý způsob rozjezdu - zastavení, začni na zimních na sněhu a pak ne letních a pochopíš neboj.
Avatar - BruceWayne
3. 11. 2013 13:46
Re: Opravte mě
Pneumatiky je jeden velký kšeft a docela funguje :-!