Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Praha 5 zavede na Smíchově nový systém parkování

redakce AUTO.CZ
Diskuze (13)
Praha 5 spustí od března 2014 v centru Smíchova nový systém parkování. Na některých místech budou moci ve vymezený čas zaparkovat pouze obyvatelé páté městské části nebo přilehlých ulic.

Parkovací karty pro rezidenty bude úřad vydávat zdarma. Radnice tak chce zlepšit možnost parkování pro místní obyvatele a zamezit „přespolním“ řidičům, aby na Smíchově pouze odstavili vůz a dál pokračovali MHD.

„Rozhodli jsme se nesedět s rukama v klíně a nečekat na celoměstský systém parkování, který pražský magistrát neustále jenom slibuje," prohlásil starosta Prahy 5 Miroslav Zelený s tím, že podle jeho informací zavedení celopražského systému do jednoho roku není aktuální.

Parkování na Smíchově budou od začátku března 2014 omezovat dopravní značky a dodatkové tabulky, a to v oblasti zhruba od Újezdu po Lihovar. Dotčené území je ohraničeno levým břehem Vltavy, ulicemi Vítězná, Újezd, Rošických, částí ulice Holečkova po ulici Drtinovu, přes Kartouzskou, Radlickou, Dobříšskou a Strakonickou.

Na 650 místech budou moci nechat automobily od 08:00 do 18:00 pouze obyvatelé Prahy 5, přes noc pak budou na těchto místech moci stát pouze auta lidí s trvalým bydlištěm na regulovaném území. Asi 2300 parkovacích stání bude vymezeno od 08:00 do 10:00 a od 16:00 do 18:00 pouze pro obyvatele Prahy 5. Po zbytek dne bude moci volná místa využít kdokoli. Radnice tak chce znemožnit parkování lidem, kteří do Prahy přijíždějí za prací. „Předpokládám, že se budou přesouvat na záchytná parkoviště," řekl Zelený. Radnice zároveň vyčlenila 300 parkovacích míst, kde může zaparkovat kdokoli i bez parkovací karty.

Radnice plánuje zahájit výdej parkovacích karet od poloviny prosince. Čím dříve si lidé pro karty přijdou, tím delší jejich platnost budou mít. Prvním z nich bude platit rok a půl, standardní platnost bude rok. „Chceme se tak příští rok vyhnout jednorázovému návalu žadatelů o prodloužení platnosti,“ poznamenal Zelený. Náklady na zavedení systému odhadl na tři až čtyři miliony korun, zaplatí je radnice.

Po dvou měsících provozu chce vedení městské části systém vyhodnotit. Pokud by se ukázalo, že se automobily přesunuly na další místa Prahy 5, radnice přijme potřebná opatření a parkování změní podle požadavků obyvatel. Starosta dodal, že chce jednat se starosty dalších městských částí, které mají na svém území parkovací zóny. Do budoucna by chtěl, aby si jednotlivé radnice uznávali parkovací karty. „Pražan by měl mít možnost se po městě volně pohybovat,“ poznamenal Zelený.

Podobný systém parkování plánuje i Praha 8. Rezidenční zóny zavede od počátku příštího roku v Karlíně, ve středu Libně a v okolí stanice metra Kobylisy. Radnice vymezí úseky, kde bude parkování vyhrazené pouze držitelům karet, a to od 11:00 do 14:00. Ve vybraných lokalitách to bude až do 22:00.

Zóny placeného stání platí v Praze 1, 2, 3 a 7, přičemž jejich rozšíření bylo plánováno i do dalších městských částí. Magistrát rozšiřování ale letos na jaře zastavil a plánuje vytvořit zcela novou koncepci. Poprvé se zóny objevily v devadesátých letech minulého století v Praze 1.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (13)
Avatar - Atomas
26. 10. 2013 23:30
Re: mp
Boha jeho !!! Není snad možný, aby byl někdo tak vymletej ;-\
Avatar - EauRouge
26. 10. 2013 15:03
Re: vzájemnost
Jasně, proto jsem napsal, že bych "mohl" a že by to bylo hloupé. Jen si musíte představit, že v centrech měst prakticky nejde mít své vlastní soukromé parkovací místo. A ač chcete nebo ne, tak veřejný prostor supluje tuto potřebu. Proto prahnout po maximální vzájemnosti není tak spravedlivé jak se může na první pohled zdát, ba právě naopak.

Tak jak to vidí město je, že jako rezident zaparkujete před svým domem a ostatní buď nechají auto na hranicích města(odstavná parkoviště) nebo se postaví na jinou než modrou zonu. Tedy na placenou zelenou nebo oranžovou, kde může parkovat každý - placený v centrálních částech měst je běžné i v malých městech. Idea jakž takž přijatelná, ale praxe je samozřejmě jiná, jak již bylo napsáno výše. Proto nemějte můj komentář jako obhajobu tohoto systému nebo jako výkřik proti mimopražským, protože sdílím vaše rozhořčen.
26. 10. 2013 14:38
Re: mp
Ty auta vybodovanych by se rozpustila v atmosfere nebo jak by to probehlo? >:D
26. 10. 2013 13:34
Re: vzájemnost
Nemůžete argumentovat stáním v mé garáži nebo vjezdu - obojí by bylo omezování v pouřívání SOUKROMEHO majetku, nikoli veřeného prostoru. V ulici před mím domem může stát onen líný turista a třeba i pražák a nikdo policii nevolá. Co je hloupé je někomu právo stát na veřejném prostoru upírat a sám ho využívat kdekoliv v republice - to je čisté pokrytectví.
Avatar - Pekelná Micinka
26. 10. 2013 13:23
Re: vzájemnost
:yes: :yes: :yes: