Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Praha spustila projekt na zavedení elektromobilů do provozu

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Při zavádění elektromobility v metropoli bude město spolupracovat s energetickými společnostmi PRE, E.ON a RWE.

Hlavní město spustilo projekt, který má testovat zavedení elektromobilů do běžného provozu magistrátu a městských organizací.

Úřady během letošního roku vyzkouší jak osobní, užitkové a nákladní elektromobily, tak i elektroskútry a elektrokola, sdělila ČTK předsedkyně výboru pro životního prostředí zastupitelstva hlavního města Andrea Vlásenková.

"Zvyšování kvality života ve městě je naší prvořadou povinností," řekl primátor Bohuslav Svoboda k zahájení projektu s názvem Praha elektromobilní.

Při zavádění elektromobility v metropoli bude město spolupracovat s energetickými společnostmi PRE, E.ON a RWE. Jejich představitelé při této příležitosti podepsali s primátorem Svobodou a jeho náměstkem Karlem Březinou memorandum. Podle něj mají vybudovat dobíjecí stanice s jednotným typem zásuvek, které budou uživatelům přístupné bez ohledu na poskytovatele energie. Společnost PRE se zároveň stala takzvaným infrastrukturním partnerem projektu a zavázala se, že do konce roku zprovozní v metropoli 20 dobíjecích stanic.

Výběrové řízení na nabídku elektromobilů různých typů vypíše magistrátní odbor ochrany prostředí podle Vlásenkové do konce dubna. V polovině roku 2011 bude spuštěna i informační a propagační kampaň o přínosu a využití elektromobility v hlavním městě.

Projekt má vedle posouzení, zda magistrát, městské části a organizace mají možnost využívat elektromobily, vyhodnotit i ekonomičnost a ekologičnost provozu těchto vozů. Dalšími úkoly projektu je v letošním roce i představení tématu čisté bezemisní dopravy v různých médiích, získání partnerů pro další rozvoj projektu a příprava podkladů pro rozhodnutí vedení města o budoucí podpoře čisté dopravy.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
12. 4. 2011 23:09
Kdo chce kam
Provoz elektromobilu je drahý a asi bude vždy drahý. Proto budeme tyto pokusy platit výhradně z našich daní. A po pár letech se přijde na to, že elektromobily jsou do města super - jak by taky ne když budou pro uživatele z magistrátu zadarmo. A tak se klasickým autům zakáže vjezd do centra všech měst (nebo poplatky hodně omezí). Elektromobily tím získají mnoho parkovacích míst zdarma. A co ti chudší, kteří na elektromobil nebudou mít dost peněz? Pryč s nimi, do centra už se podívají jen šalinou.
Elektromobil má jednu zajímavou vlastnost. Při dnešní ceně elektřiny by musel bez výměny zásadních dílů ujet kolem milionu kilometrů, aby se vyplatil. Když stoupne cena elektřiny na dvojnásobek, nevyplatí se vůbec. Jak to vídím, v budoucnu budeme z našich daní z provozu klasických aut dotovat elektromobily bohatým, zelená mafie už to nějak vymyslí.
Jinak ale nejsem proti elektromobilům zaujatý, jen nemám rád, když se na pokusy pár jedinců vyhazují peníze nás všech které potom chybí třeba na údržbě silnic. Sám mám elektrokolo Aprilia s Li-ion baterkami a občas na něm jedu do práce. Kolo je dost rychlé, trvale můžu jet i kolem 40, je sranda předjíždět namakané cyklouny v závodních dresech (kolo na první pohled vypadá celkem normálně), ale stejně je mnohem pohodlnější jet autem nebo na motorce. Je to jen taková drahá hračka poutající všude pozornost, jeho provoz se vzhledem k pořizovací ceně nevyplatí ani kdyby byla elektrika zadarmo.