Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Před 80 lety se narodil Ferdinand A. Porsche, autor modelu 911

redakce AUTO.CZ

Německý automobilový designér Ferdinand Alexander Porsche, vnuk zakladatele slavné automobilky Ferdinanda Porscheho, proslul především jako autor známého modelu 911, který patřil k nejúspěšnějším modelům v automobilové historii. Od narození slavného designéra uplyne 11. prosince 80 let. Zemřel 5. dubna 2012 ve věku 76 let v rakouském Salcburku.

Porsche zastával post čestného předsedy dozorčí rady automobilky Porsche. „Jako tvůrce Porsche 911 založil v našem podniku kulturu designu, kterou jsou naše sportovní vozy až do současnosti ovlivněny," řekl po jeho skonu předseda představenstva automobilky Matthias Müller.

Ferdinand Alexander Porsche, který se narodil v sídelním městě automobilové továrny Stuttgartu, byl nejstarším synem Ferdinanda Antona Ernsta Porscheho, který spolu se svým otcem, rodákem z Vratislavic nad Nisou, firmu Porsche založil a po válce rozjel výrobu modelu Porsche 356. Ferdinand Alexander Porsche tíhl spíše k designu, v roce 1972 automobilku opustil a založil návrhářskou kancelář Porsche Design Studio.

redakce AUTO.CZ