Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Před sezonou formule 1: Co změní motory?

Michal Štěpanovský
Diskuze (5)
Formuli 1 čeká zajímavá sezona. Nasazení šestiválcových turbomotorů o objemu 1,6 litru může výrazně ovlivnit šance jezdců i vývoj šampionátu.

Po šestnácti letech se do světa F1 vracejí přeplňované agregáty. Jejich zvuk se vysokým tónem jen málo podobá klasickým závodním motorům, o to více hvízdá v uších jezdcům i šéfům týmů. Žádný z účastníků letošního mistrovství světa se totiž necítí být dostatečně připravený a nikdo se tím netají.

Být rychlý, ale i šetrný

Každý motor současné formule 1 je vybaven turbodmychadlem. Dále zařízeními, která zachycují zbytkovou kinetickou energii (při brzdění) a tepelnou

(z turbodmychadla). Ta putuje do úložiště obou energií (akumulátoru) pro další využití.

Takové zařízení budou piloti v průběhu samotných závodů potřebovat. Množství paliva na velkou cenu je omezeno na 100 kilogramů (kolem 125 litrů) a maximální povolený průtok benzinu činí 100 kilogramů na hodinu. Nejkratší závody trvají kolem 80 minut, a tak je zjevné, že jen se samotnou zásobou v nádrži by piloti nevystačili.

Musí tedy využívat zachycenou zbytkovou kinetickou a tepelnou energii z akumulátorů (zařízení ERS). Současně mají výrobci motorů připravená zařízení, jak šetřit palivo, aby při tom neutrpěl výkon motoru. Ferrari by mělo například během brzdění vypínat motor, systémy Mercedesu a Renaultu jsou zatím obestřeny tajemstvím.

Býkovi chybějí dva měsíce

Držitel titulů mistra světa v hodnocení jezdců i týmů za poslední čtyři roky Red Bull přiznává, že má problémy. „První závod sezony začíná minimálně o dva měsíce dříve, než bychom chtěli,“ tvrdí Helmut Marko, odborný poradce týmu Infiniti Red Bull Racing. „Momentálně nevíme, kolik času budeme potřebovat na to, abychom stáhli ztrátu, nebo jestli vůbec vyhrajeme,“ dodává.

Nepříliš optimistický je rovněž čtyřnásobný mistr světa a obhájce titulu Sebastian Vettel. „Nemůžeme se měřit s piloty zajíždějícími nejrychlejší kola z několika důvodů. Aktuálně musíme řešit větší problémy než jen rychlost,“ uvádí Vettel. „Před cestou do Austrálie nejsme favority, protože se nám nepodařilo najet dostatek kilometrů. V porovnání s nejlepšími nemáme ani patřičnou rychlost. Ale počkejme se soudy až do Melbourne,“ neztrácí naději Němec.

Renault se bojí

Obavy nemají jenom u Red Bullu, ale také u Renaultu, který vyrábí pohonné jednotky pro tento tým, dále pro Toro Rosso, Renault a Caterham. „Před Melbourne jsme nedokončili testovací program se všemi týmy,“ říká Rob White.

Zástupce šéfa Renault Sportu F1 se netají obavami před prvním podnikem v Austrálii. „Musíme pokročit s přísunem točivého momentu pohonné jednotky. K tomu patří práce na softwaru, kalibraci, v simulátoru a na dynamometru. Víkend v Melbourne bude úzkostlivý. Hodně by se nám ulevilo, kdyby se oběma vozům každého našeho týmu podařilo dokončit všechny jízdy,“ dodává White.

V průběhu testů zvládly simulaci kompletní délky závodu pouze stáje Mercedes, Williams a McLaren, které disponují pohonnou jednotkou vyrobenou ve Stuttgartu. Technické problémy v závěru testů mohly být způsobeny buď klasickou „únavou“ materiálu, nebo se jednalo o zkoušky, co jsou určité komponenty schopné vydržet. Ale to ví jen několik zasvěcených…

A jak je na tom Ferrari? Podle Stefana Domenicaliho, ředitele italského týmu, chybí v Maranellu odvést ještě kus práce, především co se spolehlivosti týká. „Ta bude na začátku klíčová. Potom se musíme posouvat a řešit další problémy, které nastanou. Body ze začátku sezony budou těžce získané,“ uvádí Domenicali.

Opravuji, opravuješ, opravujeme

Složitost motoru i všech mechanismů s jeho činností propojených může týmům přinášet nemalé starosti při údržbě. Zkušenosti z testů ukázaly, že i dříve banální montáž se může protáhnout na hodně dlouho.

Při testech v Bahrajnu potřebovali mechanici jednoho z týmů na výměnu převodovky čtyři hodiny, zatímco dříve hodinu. Demontáž starého a montáž nového agregátu trvala sedm hodin. „Problémem je, že u současných pohonných jednotek je všechno natěsnáno na milimetry. Najít vadný senzor může znamenat rozebrání poloviny agregátu,“ tvrdí jeden ze zaměstnanců stáje Toro Rosso.

Jeho názor potvrzuje Pat Fry. „Je těžší než dříve dostat se k součástkám, které musíme vyměnit. A to trvá také déle než předtím. Řekl bych, že věci, které nás nyní zdržely a připravily o čtyři hodiny, by dříve zabraly polovinu času. Možná ještě méně,” míní technický šéf Ferrari. Při závodních víkendech zbývají mezi dopoledním tréninkem v sobotu a kvalifikací jen dvě hodiny času. Mohlo by to tedy vést k tomu, že některé vozy nebudou

moci odpoledne jezdit, pokud se u nich objeví vážnější závada.

Sutil: Neklesejte na mysli!

Ne všichni jsou před začátkem sezony nervózní, což dokládá názor jednoho z dvaadvaceti pilotů startovní listiny.

„Nevím, proč je v boxech tak negativní nálada. Pokud by všechno zůstalo stejné, byla by to nuda. Máme nová pravidla, mnohem více práce a to je přece dobré,“ tváří se optimisticky Adrian Sutil. „Pravda, auta jsou momentálně o něco pomalejší, takže přetížení v zatáčkách není tak velké a krk tolik netrpí. Stále je však velmi náročné jezdit a brzy se stanou vozy dostatečně rychlými, o to si nemusíme dělat starosti,“ dodává jezdec, který během zimy přestoupil z Force Indie k Sauberu. Němec je se 185 centimetry nejvyšším závodníkem a současně majitelem nejvyššího startovního čísla v poli. Na monopostu má označení 99.

Jacques Villeneuve: Život je adrenalin

formule1 svetmotoru formule1 svetmotoru Mistr světa formule 1 z roku 1997 Jacques Villeneuve vstupuje letos do mistrovství světa v rallyekrosu a pojede legendární závod 500 mil Indianapolisu. Minulý rok tipoval šance jezdců na zisk titulu mistra světa. Jeho odhad na Fernanda Alonsa sice nevyšel, ale to dvaačtyřicetiletému Kanaďanovi nebránilo, aby se v rozhovoru pro britskou televizi Sky Sports vyjádřil k současné situaci nejen ve formuli 1.

Sebastian Vettel Dosud nevíme, jak bude obhájce titulu konkurenceschopný. Red Bullu se může při jeho problémech stát, že třeba ani nedokončí kvalifikaci. A pak jim nastanou problémy, které neznají.

Räikönnen VS. Alonso Fernando nebyl loni tím, kým měl být, protože neměl potřebnou energii. Je náročné být součástí Ferrari, protože když to týmu nejde, těžko se s lidmi od něj vychází. V souvislosti s novými pravidly nebude řízení auta tolik fyzicky náročné, což by mohlo vyhovovat Kimimu.

Závod v Abú Zabí Přidělovat dvojnásobný počet bodů v posledním závodě je hrozný nápad. Je to moc umělé a ukazuje, že formule 1 už neumí nic vymyslet. Pořadatelé, kteří utrácejí miliony, se nemusí snažit udržet zájem o svůj podnik.

Šetření paliva Jezdci asi přizpůsobí styl, ale šetřit palivo bude software. V určitou chvíli začne motor ubírat a dávat menší výkon. Pilot s tím moc neudělá.

Já a rallyekros Je to vzrušující, tvrdé, rychlé a auta mají velký výkon. Chtěl jsem se vrátit do uceleného světového šampionátu, jehož součástí je navíc podnik v Kanadě.

Michael Schumacher Strašlivá situace je to především pro jeho rodinu. Všichni žijeme na hraně, Michael taky. Potřeboval adrenalin, aby ho nakopl, v podstatě pořád musel překonávat sám sebe.

Technika v roce 2014

MOTOR Přeplňované šestiválce o objemu 1,6 litru limitované na 15 000 otáček za minutu nahradí atmosférické osmiválce o 2,4 litru omezené na 18 000 otáček za minutu.

PŘEVODOVKA Osm rychlostních stupňů pro jízdu vpřed místo dosavadních sedmi. Jejich poměry musí tým zvolit před začátkem sezony a do konce roku je neměnit.

VÝFUK Každý vůz bude mít jen jeden výfuk místo dosavadních dvou. Musí být nasměrován nahoru a za ním nesmí být žádné části karoserie, které by ovlivňovaly tok výfukových plynů.

ERS Vedle využití kinetické energie nahromaděné při brzdění, kterou zajišťuje systém KERS (používá se od roku 2010), se přidá rekuperace tepla z turba. Jezdci získají dodatečných 160 koní na 33 sekund v každém kole, zatímco KERS dodává 80 koní navíc na šest sekund. Zadní brzdy bude řídit elektronika.

PŘEDNÍ KŘÍDLO Maximální šířka činí 1650 milimetrů (předtím 1800 mm).

ZADNÍ KŘÍDLO Musí mít méně dílů (zákaz elementu ve spodní části) a hlavní plát bude méně prohnutý.

NOS (ŠPIČKA) VOZU Z bezpečnostních důvodů je snížený z 550 na 185 milimetrů.

PALIVO Spotřeba omezena ze 150 kilogramů (minulý rok) na 100 kg na závod.

HMOTNOST Loňské minimum 642 kilogramů (bez jezdce) bylo zvýšeno na 691 kg.

formule1 svetmotoru formule1 svetmotoru

Sportovní pravidla 2014

TRESTNÉ BODY Sportovní komisaři mohou jezdcům udělovat za prohřešky trestné body, každý z nich bude mít platnost 12 měsíců. Pokud pilot nasbírá 12 a více bodů, dostane zákaz startu na jeden závod.

KLASIFIKACE ZÁVODŮ Udělované body v cíli se drží klíče 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1. Jediný rozdíl nastává v tom, že v posledním podniku sezony v Abú Zabí získají jezdci i týmy dvojnásobek.

KVALIFIKAČNÍ TROFEJ Novinkou ročníku 2014 je speciální pohár pro jezdce, který získá nejvíce pole position.

STÁLÁ STARTOVNÍ ČÍSLA Každý pilot dostal permanentní startovní číslo, které mu zůstane po zbytek kariéry v F1. Jen mistr světa může použít jedničku. Čísla musí být viditelná na helmách.

VOLNÉ TRÉNINKY Týmy mohou nasadit do tréninku až čtyři jezdce, kteří se budou střídat ve dvou vozech. To dovoluje nasazení nováčka pouze na část tréninku, což dosud nebylo možné.

PNEUMATIKY Každý vůz dostane sadu pneumatik pro použití v prvních třiceti minutách prvního tréninku. Monopost bude mít na víkend k dispozici 12 sad suchých pneumatik – sedm hlavní (tvrdší) a pět vedlejší (měkčí) směsi.

VÝHODA NA TRATI Pokud jezdec získá nelegální výhodu vyjetím mimo trať, je na vedení závodu, jestli mu dá příležitost beztrestně ji vrátit.

TESTOVÁNÍ Povoleny jsou čtyři zkušební jízdy po vybraných závodech. Každý tým musí věnovat jeden z těchto dnů práci pro výrobce pneumatik Pirelli. Týmy mají dále nárok na dvě jízdy v délce 100 km se současným vozem (monoposty stavěné podle pravidel 2013, 2014 a 2015) pro marketingové účely. Musí přitom použít speciální pneumatiky a informovat Mezinárodní automobilovou federaci (FIA). Pravidla rozlišují testování se starými (2012, 2011 a 2010) a historickými vozy (2009 a starší).

VÁŽENÍ Pokud pilot nezastaví na výzvu k vážení, ale své pochybení rychle napraví, může být napomenut, jestliže komisaři uznají, že vůz dovezl v nezměněném stavu. Když jezdec pochybení nenapraví a vůz na vážení nepřiveze vůbec, nebo na něm bude tým před vážením pracovat, musí startovat do závodu z boxové uličky.

MOTORY Jezdec smí použít za sezonu pět pohonných jednotek. Každá představuje spojení šesti částí: spalovacího motoru, motorgenerátoru u rekuperace kinetické energie, motorgenerátoru u rekuperace tepelné energie, úložiště energie a řídicí elektroniky.

Každý pilot smí za ročník použít maximálně pět různých jednotek každé z těchto šesti komponent. Týmy je mohou libovolně kombinovat, nemusí tedy vždy být stejný motor spojen se stejným motorgenerátorem atd. Od tohoto rozdělení se odvíjí penalizace za překročení maximálního počtu pěti jednotek za sezonu.

  • Jestliže pilot použije šestou kompletní pohonnou jednotku (všechny díly nové), musí do závodu odstartovat z boxové uličky.
  • Pokud pilot vymění jen jeden díl a bude to poprvé, co použil šestý kus některé ze součástí, ztratí 10 míst na startovním roštu.
  • Když závodník vymění jen jeden díl, a nebude to poprvé, co použil šestý kus některého z dílů, přijde o 5 míst na roštu.
  • Stejně se postupuje u sedmého, osmého a dalšího kusu, když dochází k výměně jen jednoho dílu.

ZASTÁVKY V BOXECH Jestliže tým pustí vůz na trať v nebezpečném stavu v tréninku nebo kvalifikaci, komisaři mohou jezdce potrestat ztrátou míst na startovním roštu. Pokud se tak stane v závodě, pilot ztratí 10 pozic na startu příštího podniku.

SPOTŘEBA PALIVA Každý vůz smí mít na startu závodu maximálně 100 kilogramů paliva a tankování zůstává zakázané. Platí omezení maximální průtoku paliva 100 kg za hodinu i v kvalifikacích.

Michal Štěpanovský
Diskuze (5)
16. 3. 2014 09:26
Re: F1 nebo eco-rally???
FAKT ŽE JO !! Ekorally to naprosto vystihuje.

Ti hošani zhora od formule už roupama nevění co by vymysleli za bejkárny ... >:D >:D >:D >:D prý Každý vůz bude mít jen jeden výfuk místo dosavadních dvou. Musí být nasměrován nahoru a za ním nesmí být žádné části karoserie, které by ovlivňovaly tok výfukových plynů >:D >:D >:D >:D
100 kg paliva na závod a brzdná rekuperace do batery včerně tepla z laufu !! >:D >:D >:D >:D >:D >:D

F O R M U L O H Y B R I D !!! >:D >:D >:D >:D >:D >:D

PS: už je vám soudruzi jasné proč vznikla FORMULA E [odkaz] ;-)

protože normální lidi už tu spalovacíbuzeraci nemohli vydržet >:D >:D
no to je legrace
Kdyby mysleli alespoň racionálně, jako třeba oživit formuli 1 KITem RTU [odkaz] třeba, to by byla vzpruha !!

A ne spořit palivo a honit CO2 >:D >:D >:D těch pár závodů atmosféra ještě unese, to je pro ni malýprd

No každopádně ať šlusne Formule 1 a ať žije Formula E [odkaz]

vivá LAS TESLAS [odkaz] [odkaz]
>:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[]
15. 3. 2014 23:24
Systém start-stop
Už jen chybí, aby měli povinně všechny vozy systém start - stop a bude dílo zkázy dokonáno. Vůbec se mi nelíbí co z té formule dělají. Chci aby měli V10, gumy jaký chtějí a od výrobce jakého chtějí, neomezené palivo, neomezené otáčky motoru, ... Prostě aby to byl zase závod aut. Za chvíli to bude tak, že bude jen jedna formule, všichni si jí povinně koupí a týmy budou vůz jen přizpůsobovat jezdci, a nebude to o konstrukci auta, ale jen o pilotovy. No to rovnou můžou piloty postavit do řady dát jim cvičky a odstartovat. Ten kdo doběhne první vyhrál .... Prostě už to není ono ...
Avatar - Nerez
15. 3. 2014 21:55
Re: F1 nebo eco-rally???
Proč musejí být limity? Pokud ty prachy do F1 budu chtít vrazit tak je tam vrazím, pokud ne, nebudu tam prostě jezdit. Takový šetření a omezování není vůbec k ničemu, jen pomalu pohřbívá kdysi "královnu motorsportu". Prachy se dají šetřit úplně jinak. Třeba nelítat pořád z jednoho konce světa ale odjet zaráz Asijskou část, pak Evropskou a pak Americkou, ať jsou ty přesuny mezi závody co nejkratší. Tam se utápí tolik peněz které mohly být raději propáleny v benzínu na trati...
15. 3. 2014 19:56
Re: F1 nebo eco-rally???
Taky si řikam že F1 je čim dál divnější. Chápu že nějaký limity bejt musej... Ale aby to byla královna motosportu, viděl bych to na minimální omezování v konstrukci aut. Stačilo by jediný pravidlo - že ho musí pohánět spalovací motor a třeba že to musí být kabriolet jako jsou formule od začátku. A třeba omezení asistenčních systémů (autopiloti atd) Pak ať najdou limit pilota a techniky. Asi by vznikaly "auta" s výkony tisíců koní, rychlostí zvuku ale proč ne. Ať si závoděj dokud to zvládnou.
Změny v bodování mně nakrly už minule protože to rozhodilo léta vedený statistiky a tohle je ještě větší kravina.
Naopak omezení životnosti mi nevadí. Klidně ať maj 1-3 motory na sezonu, převodovky taky, ať to lítá nadzvukově, když jim to vydrží. Čert vem spotřebu.
Bezpečnost přituhuje a přiznam se že mi to vadí. Dřív jsem se vždycky těšil na hromadnej karambol v první zatáčce a s tim že někdo možná zařve se tak nějak počítalo. Nechci vidět umírat lidi ale bez bouraček, předjíždění, plamenů to je čim dál nudnější.
Avatar - curwasportiva
15. 3. 2014 18:27
F1 nebo eco-rally???
Po precteni techto pravidel me jima hruza. Omezovani vykonu v zavodu, kvuli setreni paliva, no kde to jsme?
Staly prevodovy pomer, po celou sezonu?
2x vic bodu, za posledni vitezny zavod?

Tyto pravidla jsou vysmechem cele historii Formule 1 :no: