Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Přetáčení tachometrů trápí i Brity, úřad pro hospodářskou soutěž navrhuje zařazení mezi trestné činy

Ondřej Láník
Diskuze (16)
Podle sdružení SOVA se ukazuje, že snaha postihovat v České republice přetáčení tachometrů jako poškozování spotřebitele, například prostřednictvím ČOI, nemusí přinést kýžené výsledky.

Stáčení tachometrů stojí britské spotřebitele ročně asi 580 milionů liber (cca 17,34 miliardy korun). Ve své nejnovější zprávě o stavu trhu ojetých automobilů v roce 2010 to uvádí britský úřad pro ochranu hospodářské soutěže – Office of Fair Trading (OFT). Úřad proto ve své zprávě vládě navrhuje, aby bylo přetáčení tachometru jasně vymezeno jako trestný čin.

„Již v roce 1997 OFT vládě důrazně doporučil postavit mimo zákon provádění úprav tachometrů a inzerování těchto služeb, a toto doporučení vládě opakujeme. Existují totiž důkazy, že hlavní skupiny, které se soustřeďují na přetáčení tachometrů, jsou propojeny s organizovaným zločinem,“ zdůraznil OFT.

Britské úřady se v mezidobí snažily přetáčení tachometrů postihovat podle zákona na ochranu spotřebitele, zákona na ochranu před nekalými obchodními praktikami či podle ustanovení o podvodu, nicméně se ukázalo, že tato opatření jsou bezzubá.

„Stáčení tachometrů je stále jednou z nejobtížnějších oblastí vyšetřování. Nelze najít téměř žádné případy, kdy se podařilo stáčení tachometrů postihnout. Za posledních 10 let byl v Británii za přetáčení tachometrů odsouzen pouze jeden člověk a to podle zákona o padělání,“ uvádí OFT.

Podle sdružení SOVA se tak ukazuje, že snaha postihovat v České republice přetáčení tachometrů jako poškozování spotřebitele například prostřednictvím ČOI nemusí přinést kýžené výsledky. „V Británii s tímto nešvarem bojují už roky - a po řadě neúspěšných pokusů zjistili, že jediná cesta vede přes kriminalizaci pozměňování údajů na tachometrech a zákaz inzerování těchto služeb,“ zdůraznil předseda Sdružení na ochranu vlastníků automobilů – SOVA Ing. Zbyněk Veselý.

Britský OFT se věnoval problematice přetáčení tachometrů velmi zevrubně. Například zjistil, že přestože existuje jen velmi omezený počet legitimních důvodů pro nastavení tachometru, existuje v Británii 50 firem, které tuto službu nabízejí. „Jelikož poptávka po nastavení tachometrů z legálních důvodů nemůže „uživit“ 50 firem, máme silné podezření, že mnoho firem nich nastavuje tachometry z nelegitimních důvodů,“ uvádí se ve zprávě OFT. Proto úřad doporučuje britské vládě ostřejší postup: „Přestože je možno na přetáčení tachometrů aplikovat zákon na ochranu před nekalými obchodními praktikami, opakovaně doporučujeme vládě aby zvážila přijetí zákona, který by zakázal poskytování služeb úpravy tachometrů a jejich inzerování.“ OFT zároveň vládě doporučuje, aby firmy nabízející tyto služby podléhaly registraci a povinnosti vést přesné záznamy o zákaznících, které by při vyšetřování kriminální činnosti musely předkládat policii.

Sdružení SOVA v současné době připravuje vlastní návrh legislativního řešení trestnosti přetáčení tachometrů v ČR. „Myslíme si, že je to možné shrnout do cca 3 paragrafů, které jasně definují trestnost jak samotného přetáčení, tak inzerování této služby i distribuci software, který přetáčení umožňuje,“ řekl Veselý. Podle nedávného průzkumu SOVA v České republice působí nejméně 45 firem, které veřejně na internetu nabízejí úpravy tachometrů. „Když si uvědomíme, že to je skoro stejný počet, jako v Británii, která má šestkrát více obyvatel a prodá se tam skoro šest milionů ojetin ročně, pak je jasné, že problém přetáčení tachometrů je v naší zemi ještě mnohem palčivější,“ dodal Veselý.

Ondřej Láník
Diskuze (16)
Avatar - Ricardo
12. 8. 2010 18:51
Re: nesmysl
Kuko, jsi "vovce" nebo co? Nějak tě v tomto příspěvku nepoznávám... U formulky "stav tacho" zdravý rozum velí, začít do toho šťourat.
Avatar - Ricardo
12. 8. 2010 18:49
Re: nesmysl
Je pravda, že bazarníci si dávají pozor a netvrdí, že auto má "najeto XY". Ale to je zcela v pořádku. Každý si přece může nechat posoudit stav a opotřebení auta a podle odhadovaného počtu najetých kilometrů pak ještě před provedením transakce jednat o úpravě kupní ceny auta! Za lidskou blbost se platí... přece v dnešní době musí opravdu každý vědět, že s počtem km na tachometru se manipuluje.
Stejně tak úmyslné uvedení kupujícího v omyl zfalšováním servisní knížky je jasný podvod a nepotřebujeme na to zvláštní paragraf nebo rovnou zákon...
12. 8. 2010 16:46
Re: nesmysl
>:-[] good luck

myslím, že je to absolútne nereálne. Kšefty sa znova začínajú hýbať a jeden mudrlant, ktorý si stojí za svojimi právami bude pre bazar len otravným "zákazníkom", s ktorým sa proste nedohodnú. Veď po svete behá tolko naiviek ktorý túžia kúpiť desaťročnú Oktávku TDI so zaručenými 120tis.KM >:D

osobne som teda ešte služby bazaru nevyužil, ale čo som čítal, tak v zmluvách majú aj technický stav vozidiel popísaný že to vypadá rovno na vrakovisko, aj keď marketingovo je to voňavka po dochodcovi z Reichu bez investícií.

Áut je jak ..., proste vela. Vždy sa dajú nájsť slušné kúsky za slušné peniaze ;-)
12. 8. 2010 14:33
Re: me to vyhovuje tak jak to je ted
pokud bude v dobrem stavu ten s 400, tak klidne vemu ten s 400 ikdys tam bude svitit 200
Avatar - gld
12. 8. 2010 14:13
Re: nesmysl
Nedalo by sa to čiastočne vyriešiť, že ako zákazník vo veľkom autobazáre by som vyžadoval písomné potvrdenie "najazdených kilometrov" namiesto "stavu tachometra"?