Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Při cestách do Chorvatska budou nejhorší soboty na konci července

redakce AUTO.CZ
Diskuze (34)
Češi, kteří se chystají o prázdninách autem do Chorvatska, by se měli vyhnout zejména sobotním termínům na přelomu července a srpna. V těch očekávají rakouský a chorvatský autoklub největší dopravní zácpy.

O víkendu 24. až 26. července se jede velká cena Formule 1 v Maďarsku a následující víkend 31. července až 2. srpna se dělí prázdniny v Německu. Také se ale jede závod DTM na okruhu Redbull Ring u Spielbergu ve Štýrsku v Rakousku, který je kousek od města Štýrský Hradec.

V Chorvatsku se mají kolony nejčastěji tvořit kvůli kontrole dokladů na hraničním přechodu Macelj a Jelšane mezi Slovinskem a Chorvatskem. Dále si řidiči často postojí u mýtné brány Záhřeb Lučko. Chorvati varují i před cestami v posledním červnovém a prvním červencovém víkendu.

Chorvatsko je po Slovensku druhá nejoblíbenější destinace, do které se čeští motoristé letos chystají. Jako cíl své letní dovolené autem nebo karavanem jí uvedlo kolem 14 procent lidí, následuje Itálie a Francie.

Podle Petra Vomáčky z ÚAMK by si motoristé při letních cestách do zahraničí měli dávat pozor na rozdílnou povinnou výbavu v jednotlivých zemích. Například Bulharsko, Estonsko, Finsko, Itálie, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Slovinsko a Slovensko vyžadují reflexní vestu pro každého člena posádky vozu. Hasicí přístroj pak vyžaduje Bulharsko, Estonsko, Litva, Lotyšsko, Polsko, Rumunsko a Řecko.

Ve většině zemí došlo k úpravě sazeb pokut směrem nahoru. Letos by se také měla naplno uplatnit výměna informací o dopravních přestupcích mezi členskými zeměmi EU. Bude se týkat osmi závažných dopravních přestupků, jako je řízení pod vlivem alkoholu nebo omamných látek, jízdy na červenou, telefonování za jízdy nebo zásadnějšího překročení povolené rychlosti. Pokuty za ně tak může vymáhat i policie z domácí země motoristy. Lepší je pokutu zaplatit na místě, například chorvatská policie bude v tomto případě dávat poloviční slevu.

Češi se musejí v Evropě připravit také na vyšší ceny pohonných hmot. Levnější benzin je pouze v Polsku a Maďarsku. Zdražily také potraviny, například v Chorvatsku byl meziroční růst výdajů na jeden den asi dvě eura.

Dálniční poplatky jsou naopak většinou stejné jako loni, jednou z výjimek je Rakousko. Tam šly ceny dálničních známek v přepočtu o několik korun nahoru. Dvouměsíční dálniční nálepka vyjde na 25,3 eura (695 Kč), desetidenní na 8,7 eura (239 Kč). Dále je zpoplatněn průjezd některých tunelů a také některých alpských silnic, například v Brennerském průsmyku je poplatek devět eur. Průjezd tunelem Karavanky, který spojuje Rakousko se Slovinskem, vyjde na sedm eur.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (34)
1. 7. 2015 19:15
Re: Okurková sezóna
sme v 21.století..takže co služby airbnb nebo couchsurfing?
10. 6. 2015 13:33
Re: Češi Chorvatsko milují a proto jim otec národa,spasitel
Jasně, vlakem. Absolvoval jsem to třikrát, je to levnější a má to své kouzlo.
10. 6. 2015 13:32
Re: Češi Chorvatsko milují a proto jim otec národa,spasitel
Ve Slovinsku je spousta skvělých míst na koupání mimo moře: Velika Zaka na Bledu, Bohinj, park Laguna v Portoroži, Ivarčko jezero, Šobčev bajer, Lajšt u Idrijske Bele, Nadiža u Napoleonova mostu, Stari Maln u Vrhniky, Iški Vintgar, soutok Soči a Tolminky, pro otužilce dvojjezero Jasna, pro zimomřivé Čatež, Rogaška Slatina a další termály...
Stačí se ubytovat v/u LJ a máte to vše na dosah ruky.

Hlavně jsou člověku při cestě do téhle krásné země dočista volné kolony směřující na chorvatské opékárny.
9. 6. 2015 10:24
Re: Češi Chorvatsko milují a proto jim otec národa,spasitel
na rabe máš piesok jak v taliansku (lopar, san marino) a je to jedna z najbližších lokalít, okrem toho je tam na výber aj kamenistá a nuda, stojí za návštevu (také figy som ešte nejedol)
9. 6. 2015 09:36
Při cestách do Chorvatska
Už samotný článek je napsán blbě. Neříká nic nového, nic co by potřeboval vědět případný zájemce o cestu do Chorvatska, např. nové EU předpisy v oblasti přístupu do HR, od přístupu HR do EU, uplynula nějaká doba a tak je jistě nějakých změn nastala.
a dále další jiné nové informace, nebo staré na při připomenutí, pro cestu však pro cestu důležité.