Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Příběh cedníku, aneb Kia s tím nemá nic společného

Aleš Dragoun
Diskuze (21)
Rakouští řidiči můžou nosit při jízdě autem na hlavě klidně cedníky na těstoviny, obzvláště tehdy, když je mají i na fotce v řidičském průkazu.

A co když jsou majiteli Kie Cee'd, které se tak alespoň v našich končinách (pravda, trochu hanlivě) přezdívá?

Čím jezdí Rakušan Niko Alm, bohužel nevíme, ale jedno je jisté, právě on je prvním, který na fotografii ve svém vůdčím listu cedník má a co je hlavní, s posvěcením úřadů mít i nadále může.

Podle rakouských zákonů je možné být vyobrazen na úředních fotografiích s pokrývkou hlavy pouze z náboženských důvodů. Herr Alm je sice možná ateista, ale v žádosti, kterou podal před třemi lety, uvedl, že je pastafarián. Prý se hlásí k Církvi létající špagetové příšery. Pokud se vám, zdá, že si Niko dělal z úřadu tak trochu legraci, máte pravdu. Jenže, církev tohoto názvu skutečně existuje a je oficiálně registrovaná v USA.

Při obdržení žádosti si úředníci ničeho nevšimli. Až když odešel, mu jeden z nich zpětně zavolal, že fotografii s cedníkem jako pokrývkou hlavy nelze použít. Alm však trval na svém. Šiml řehtá všude, a tak si rakouské úřady vyžádaly potvrzení o psychickém zdraví řidiče, zda je tedy vůbec schopen sedat za volant. Byť to zní docela logicky.

Mluvčí vídeňské policie Manfred Reinthaler uvedl: Fotka nebyla schválena na náboženském základě. Jediným kritériem pro fotografie v řidičských průkazech je to, že na nich musí být viditelný celý obličej.

Dodal ovšem také, že doklad byl hotov již v říjnu 2009. Zřejmě zlomyslní úředníci pana Alma na tuto skutečnost vůbec neupozornili a dostal jej až nyní. On sám k tomu řekl: Vůbec jsem nevěděl, že si ho mám jít vyzvednout. To ale nemění nic na faktu, že od podání žádosti do jejího vyřízení uplynul téměř rok.

Niko Alm teď chystá další boj s úřady. Chce, aby pastafariánství bylo uznáno jako oficiální náboženství. Jeho členové slaví každý pátek jako svátek, či věří, že se v nebi nachází pivní vulkán a továrna na výrobu striptérek. S automobily to sice moc nesouvisí, ale i tak se jedná zejména pro muže o zajímavou víru, že?

Aleš Dragoun
Diskuze (21)
20. 7. 2011 20:24
Re: PASTAFARIAN
>:D :yes:
Avatar - white label
20. 7. 2011 18:49
Re: ...Nejen KIA
Pokud máš podobně ohrožený mozek, tak na NET radši nechoď vůbec, protože to je pak vážně o mozek... ;-) >:-[]
Avatar - white label
20. 7. 2011 18:46
Re: BulvárAuto.cz
Přece Gé, jako GURU! >:-[]
Že ty sis dneska ráno zapomněl vzít prášek na nervy... ;-)
Avatar - jozephko
20. 7. 2011 17:03
Článku chýba pointa
V článku chýba to najdôležitejšie - prečo to ten Rakúšan urobil. Chcel tým poukázať na to a vyjadriť určitý protest, že moslimovia z náboženských dôvodov môžu mať na fotkách rôzne prikrývky.
Avatar - Tomas_2002
20. 7. 2011 16:46
Re: BulvárAuto.cz
O co ti jde ? Ceedu se tak začlo říkat prakticky hned, protože 8 z 10 lidí neumělo oficiální název vyslovit. Nic hanlivého v tom nevidím.