Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Připravte si kapesníky, výroba Méganu RS skončila

Michal Fokt
Diskuze (6)
Dlouholetý šampion Severní smyčky Nürburgringu odešel na odpočinek. Nástupce se však už testuje

Aktuální generace hot-hatche Mégane Renault Sport patří k těm autům, které Francouzům může každá automobilka závidět. Povedlo se jí navázat na dobrý začátek v podobě předchůdce, vydobýt si respekt v náročné komunitě petrolheadů a do širšího povědomí se dostala díky svým výkonům na Severní smyčce Nürburgringu, kde řadu let držel rekord mezi předokolkami. Nyní už je sice poražen, ale i tak může odejít s dobrým pocitem.

Ve výrobě vydržel dlouhých sedm let a prodalo se jej celosvětově zhruba 30 tisíc exemplářů. Ano, celosvětově, kromě Evropy ho můžete potkat mimo jiné i na silnicích v Japonsku, Číně, Singapuru, Jižní Afriky nebo Austrálie. Nabízel se ve 30 zemích, přičemž všechny vznikaly v továrně ve španělské Palencii.

Momentálně přebírá roli nejsportovnějšího méganu verze GT, naznačující, že příští RS by zase mohl být vydařeným počinem. Divize Renault Sport už v karoserii GT nové eresko pilně testuje a do prodeje se má dostat v příštím roce. Musíme se však připravit na to, že příští MRS už nebude skorokupé, ale klasický pětidveřový hatchback.

Proslýchá se, že Mégane RS downsizuje na objem 1,8 l, výkon se však má zvýšit na zhruba 300 koní. nejasno je zatím ohledně převodovek i možného přechodu na pohon všech kol.

Michal Fokt
Diskuze (6)
24. 8. 2016 14:37
Re: Bude to napínavé
Důvod? Asi vědí, co dělají. A to, že na ACZ odsoudí Clio RS s automatem neznamená, že je to špatné auto. Já s ním jezdil a ano, není to předchozí RS, ale stále je to výborný svezení. A MRS bude taky špička. Ale v Čechách bude málo univerzální a moc hot, takže nic moc, to je už teď jasný...
24. 8. 2016 11:35
Bude to napínavé
Tak pokud by nástupce nenabídli i s manuálně řazenou převodovkou, tak ať ho radši ani nedělájí! ;-\ :'-( 8-s
Avatar - maxi!
24. 8. 2016 06:45
RS
ja som uz tieto ich ostre RS nezazil, ale podla testov to patrilo na vrchol triedy. :-!
ale kedysi som jazdil este s R5 Alpine a neskor aj s Turbo a to boli velmi zabavne auta!
Avatar - curwasportiva
23. 8. 2016 21:19
Auto s * na chladiču
Ale asi jedine ktere bych si od teto znacku koupil...
Avatar - speedfred
23. 8. 2016 19:13
Re: Ádovi
ten už objednal určite nejaký ohňostroj.