Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Příští BMW M3 dostane motor se vstřikováním vody! Jakou bude mít převodovku?

Tomáš Dusil
Diskuze (13)
Nové BMW řady 3 dostane již tradičně také ostrou variantu M3. Na trhu by se měla objevit v roce 2020 a její šestiválec si k výkonu 471 koní pomůže mimo jiné i vstřikováním vody.

V letošním roce na trh dorazila už sedmá generace BMW řady 3 s interním označením G20. Zatím je její nejvýkonnější verzí 340i, poháněná řadovým přeplňovaným šestiválcem B58 o objemu 3,0 litru s výkonem 285 kW. Komu to nestačí, může si počkat do roku 2020, kdy se má na trhu objevit nová generace tradičního M3, které již krouží testovací kola na okruhu Nürburgringu.

K jejímu pohonu bude sloužit řadový šestiválec s dvojicí turbodmychadel o objemu 3,0 litru označený S58. Jedná se o odvozeninu z motoru B58, jak je patrné z označení a jak je u BMW Motorsport již po léta tradicí.

Některé zdroje uvádějí, že k výkonu 465 koní (342 kW) si motor bude pomáhat také vstřikováním vody do sání. Jistě ale nepůjde o běžně dostupnou vodu, ale o vodu ve formě roztoku vody a metanolu, známého jako MW50. Smyslem toho je ochladit sání, čímž se zvýší objemová účinnost agregátů. Jednoduše řečeno se do něj za stejný čas dostane více vzduchu.

Rovněž se zatím jen spekuluje o případném pohonu všech kol xDrive, který by navíc umožnil odpojit poháněná přední kola. Jenže tyto předběžné informace zase popírá jiná, která říká, že nové M3 bude lehčí než to dosavadní. Z části je to zásluhou zcela nové platformy CLAR (Cluster Architecture). Pokud by však mělo auto pohon všech kol xDrive, bylo by i při použití CLAR velice obtížné dosáhnout nižší hmotnosti než u předchůdce. Přeci jen transfer, přední diferenciál a trojice hnacích hřídelů navíc něco váží.

Otazník se vznáší také nad převodovkou. Mluví se jak o šestistupňové manuální převodovce, tak také osmistupňové samočinné od ZF.

Tomáš Dusil
Diskuze (13)
Avatar - white label
5. 12. 2018 20:14
Re: Varenie z (vstrekovanej) vody
Budeš vozit dvě PETky s vodou, jednu pro sebe druhou pro motor... a nalévací hrdlo bude vpravo vedle volantu, takže můžeš dolévat i za jízdy. >:-[] ;-)
5. 12. 2018 19:36
Re: Varenie z (vstrekovanej) vody
Lepsi voda nez mocovina :-)
5. 12. 2018 18:04
Re: M3 vs Giulia
Ano - tva logika - stejna trida.

Moje logika - stejne naklady ;-)

Jeste pro vysvetleni - pro me sportovni auto znamena zadni pohon.
Kdyz nebudu mit zadni pohon, tak si za stejnou cenu koupim radsi neco luxusnejsiho. :-!
5. 12. 2018 15:19
Re: Varenie z (vstrekovanej) vody
Takže kromě tankování budeme ještě dolévat vodu? 8-s A co kyž zapomeneme/voda nebude po ruce? Tak to nepojede naplno? :no:
4. 12. 2018 23:28
Re: M3 vs Giulia
No ono logický příspěvek v diskuzi o M3 byl "tak si koupím 340xi":)