Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Problémy kolem rozhovorů Volkswagenu a Protonu

Dan Vořechovský
Diskuze (2)
Podle singapurských médií ke spolupráci mezi koncernem Volkswagen a malajsijskou automobilkou Proton nedojde. Proton by však mohl převzít americký koncern General Motors.

Zdá se, že rozhovory mezi automobilkami Volkswagen a Proton dopadly stejně neslavně jako v roce 2005. Podle singapurského deníku Singapore Straight Times totiž jednání o spolupráci obou firem minulý týden v pátek ztroskotala. V článku se uvádí, že pro Volkswagen nejsou výrobní prostory v jihovýchodní Asii prioritou. Volkswagen však už minulý pátek popřel, že by přerušil rozhovory s malajsijskou vládou. Premiér Abdullah Ahmad Badawi podle svých spolupracovníku teprve čeká na stanovení přesného termínu schůzky s šéfem Volkswagenu Martinem Winterkornem.

Ve hře je ještě koncern General Motors, který s malajsijskou vládou vyjednává o možném spojení s Protonem. Ještě před týdnem přitom malajsijská vláda tvrdila, že o Protonu jedná pouze s Volkswagenem. Badawi se tento týden v pondělí odmítl vyjádřit k tomu, jak daleko jsou jednání s Volkswagenem a General Motors. Jisté je však to, že Proton strategického partnera zoufale potřebuje, neboť sám není schopen čelit konkurenci a ztrácí tržní podíl.

Malajsijská vláda vlastní 43 % kmenových akcií Protonu.

Dan Vořechovský
Diskuze (2)