Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej aut v EU dosáhl za osm měsíců nového minima

redakce AUTO.CZ
Diskuze (22)
Prodej osobních aut v Evropské unii od ledna do srpna ve srovnání se stejným obdobím loni klesl o 5,2 procenta.

Pokles prodeje osobních aut oznámilo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Celkem bylo registrováno 7,84 milionu nových vozů, nejméně od začátku vedení statistik v roce 1990. Prodej vozů klesl i přesto, že ekonomika EU se vrátila mírnému růstu.

Za celý srpen se prodej aut v EU snížil o 4,9 procenta. Pokles zaznamenal trh s automobily ve Francii, v Itálii a v Německu. Z velkých evropských automobilových trhů prodej rostl jen v Británii, a to o 10,4 procenta. Celkem se minulý měsíc ve 27 státech EU registrovalo 653.872 nových osobních aut. Pokud jde o jednotlivé automobilky, největší propad zaznamenal francouzský výrobce PSA Peugeot Citroën. Počet registrací nových aut tohoto výrobce klesl o téměř 18 procent. Podíl automobilky na trhu tak za prvních osm měsíců roku v meziročním srovnání klesl skoro o jeden procentní bod na 11 procent, napsala agentura Reuters.

Největší evropská automobilka Volkswagen Group, jejíž součástí je i mladoboleslavská Škoda Auto, vykázala v srpnu propad o 11 procent, mimo jiné kvůli klesajícímu prodeji vlajkové značky VW. Výrobcům luxusních aut se vedlo o něco lépe. Počet registrací nových BMW v srpnu stoupl o skoro deset procent. Vzrostl i odbyt vozů Mercedes-Benz od německého Daimleru. Výrobci luxusních vozů Audi, který patří pod koncern Volkswagen, ale prodej klesl.

ACEA dnes zveřejnila také údaje o prodeji aut za červenec. Z velkých evropských automobilových trhů v tomto měsíci klesl jen italský. Celkový počet registrací nových aut v EU stoupl o pět procent. Podle Jana Linharta z KPMG se znovu potvrzuje, že trh již neklesá tak rychle jako v minulosti. "Jinak jsou ale evropské trhy velmi rozkolísané a slovo stabilita ještě nějakou dobu zůstane evropskému automobilovému trhu zapovězeno," uvedl také.

Prodej aut v Evropě je již delší dobu pod zvýšeným tlakem kvůli negativním dopadům dluhové krize na ekonomiku. Poradenská společnost PricewaterhouseCoopers minulý měsíc uvedla, že evropský automobilový trh již dosáhl svého dna a v příštích letech bude pomalu oživovat. Vedoucí představitelé automobilek minulý týden na frankfurtském autosalonu nicméně uvedli, že oživení evropského automobilového trhu bude pravděpodobně pomalé a evropské automobilky budou muset uzavřít další továrny a zrušit další pracovní místa.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (22)
20. 9. 2013 09:27
Re: EU
Zhruba pred krizou boli dva Fordy - Ford of Europe a US Ford, teraz je to One Ford (a europske predaje aj tak vyzeraju).
20. 9. 2013 08:39
Re: EU
Mně spíš zajíá ten příklad toho amerického Fordu. (On tedy žádný jiný než americký for není).
18. 9. 2013 19:00
Re: EU
Lehman Brothers skrachoval. Mal aktiva x miliard dolarov v toxickych investiciach. Realne mal y milionov na ucte. Prihlasili sa veritelia:
y milionov + predaj budovy, stolicky, pocitace, auta nevydali tych povodnych x miliard.
18. 9. 2013 18:55
Re: EU
?
Avatar - VWrofl
18. 9. 2013 13:57
Re: nic v zlom...
Je to černý humor, protože cascade se dá zaměnit za "casket" >:D