Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej aut v Rusku v lednu vzrostl o pětinu

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Prodej osobních a lehkých nákladních aut v Rusku se v lednu zvýšil meziročně o 20 procent na 154.406 vozů.

Nejprodávanější značkou byla opět Lada, která patří do skupiny AvtoVAZ. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo podnikatelské sdružení AEB. Z deseti nejprodávanějších modelů jich všech deset bylo vyrobeno v Rusku. Prodej české automobilky Škoda Auto se zvýšil o 42 procent na 4752 vozů a Octavia A5 byla 15. nejprodávanějším modelem.

Značka Lada si udržela prvenství na trhu, její prodej však klesl o 21 procent na více než 29.000 vozů. Prodej značky Volkswagen stoupl o 118 procent. Vysoký růst prodeje zaznamenala čínská automobilka Geely, až o 365 procent, její prodej je však velmi nízký, v lednu činil jen 590 vozů.

„Dvacetiprocentní nárůst v lednu je povzbudivý start do roku 2012 a podporuje naší prognózu, že letos se prodá 2,8 milionu vozů," uvedl předseda automobilového výboru AEB David Thomas. Podotknul však, že leden je velmi krátkým obchodním měsícem, ve kterém jsou objemy jednotlivých značek silně ovlivněné úrovní zásob na konci roku. Jasnější obrázek vývoje prodeje tak bude známý až v březnu.

Loni se v Rusku prodalo 2,65 milionu vozů, o 39 procent více než před rokem. Odborníci očekávají, že Rusko by se během tří let mohlo stát největším evropským odbytištěm nových aut.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)