Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej aut v Británii se loni vyšplhal na desetileté maximum

redakce AUTO.CZ

Prodej nových osobních automobilů v Británii se v loňském roce zvýšil o téměř deset procent na desetileté maximum 2,476 milionu vozů. Uvedl to podle agentury Reuters britský svaz výrobců a prodejců automobilů SMMT. Británie si tak upevnila pozici druhého největšího automobilového trhu v Evropské unii po Německu.

"Registrace nových osobních aut v Británii se v roce 2014 vrátily na úrovně z období před hospodářskou recesí," upozornil generální ředitel SMMT Mike Hawes. Dodal, že v letošním roce počítá s nárůstem britského automobilového trhu o dvě až tři procenta.

V celé Evropské unii se prodej osobních automobilů podle SMMT loni zvýšil zhruba o 5,7 procenta. Oficiální údaje o loňském prodeji automobilů v EU zveřejní 16. ledna Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).

Německé sdružení automobilového průmyslu VDA v pondělí oznámilo, že prodej osobních automobilů v Německu se v loňském roce zvýšil o 2,9 procenta na 3,04 milionu vozů. Německý trh tak obnovil růst po dvou letech poklesu. Data z minulého týdne ukázala, že prodej osobních aut se loni zvýšil také Francii, Itálii a Španělsku.

Zástupci českého Svazu dovozců automobilů tento týden uvedli, že prodej nových osobních aut v ČR loni stoupl o 16,7 procenta na rekordních 192.314 vozů. Po pětiprocentním poklesu z roku 2013 se tak český automobilový trh opět vrátil k růstu.

redakce AUTO.CZ