Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej aut v západní Evropě loni stoupl téměř o pět procent

redakce AUTO.CZ

Prodej nových osobních automobilů v západní Evropě loni vzrostl o 4,8 procenta na více než 12,1 milionu vozů. Informoval o tom dnes web německého listu Automobilwoche. Předpověděl zároveň, že v letošním roce se prodej zvýší o 2,1 procenta na téměř 12,4 milionu vozů.

V prosinci prodej meziročně stoupl o 4,2 procenta na zhruba 920.000 vozů. Meziroční nárůst tak automobilový trh v západní Evropě vykazuje už 16 měsíců za sebou. V prosinci byl prodej nicméně o šest procent nižší než činil prosincový průměr v letech 2000 až 2007, tedy v době před příchodem světové finanční krize.

Největším automobilovém trhem v Evropě je Německo, kde se loni prodej zvýšil téměř o tři procenta na více než dva miliony vozů. Prodej se zvýšil také na dalších významných trzích, například v Británii, Francii, Itálii a ve Španělsku.

Údaje o loňském prodeji automobilů v celé Evropské unii zveřejní v pátek Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Český Svaz dovozců automobilů minulý týden uvedl, že prodej nových osobních aut v tuzemsku loni stoupl o 16,7 procenta na rekordních 192.314 vozů. Po pětiprocentním poklesu z roku 2013 se tak český automobilový trh opět vrátil k růstu.

redakce AUTO.CZ