Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej aut v západní Evropě v dubnu stoupl téměř o sedm procent

redakce AUTO.CZ

Prodej nových osobních automobilů v západní Evropě se v dubnu meziročně zvýšil o 6,7 procenta na 1,124 milionu vozů. Poptávku podpořilo hospodářské oživení v regionu, vyplývá z údajů, které dnes zveřejnila výzkumná společnost LMC Automotive. V celém letošním roce počítá LMC s nárůstem prodeje o 6,6 procenta na 12,9 milionu vozů.

"Trh s osobními automobily v západní Evropě v dubnu pokračoval v solidním vývoji ze začátku roku," cituje agentura Reuters analytika LMC Emiliana Lewise.

Britský svaz výrobců a prodejců automobilů SMMT dnes oznámil, že prodej aut v Británii se v dubnu zvýšil o pět procent na desetileté maximum 185.778 vozů. Nejsilnější růst v západní Evropě v dubnu podle údajů LMC zaznamenal italský trh, na kterém prodej stoupl o více než 24 procent na 148.807 vozů.

"Protože důvěra spotřebitelů zůstává vysoká, Británie zaznamenala nejsilnější duben za poslední desetiletí a vzestupný trend pokračoval i na dalších velkých trzích," uvedl Lewis.

Největším automobilovým trhem v Evropě je Německo. To již dříve oznámilo meziroční nárůst dubnového prodeje o více než šest procent na 291.400 vozů. K meziročnímu poklesu prodeje podle údajů LMC došlo v rámci západní Evropy pouze na trzích v Belgii a Nizozemsku.

Zprávu o dubnovém prodeji automobilů v celé Evropské unii zveřejní 19. května Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Údaje českého Svazu dovozců automobilů ve středu ukázaly, že prodej nových osobních aut v tuzemsku od ledna do dubna meziročně vzrostl o 22 procent na 73.833 vozů.

redakce AUTO.CZ