Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej aut ve Francii i Španělsku rostl,ve Francii poprvé od 2009

Ondřej Chamilla

Prodej aut ve Francii v posledním měsíci loňského roku klesl, za celý rok se ale počet registrací nových aut poprvé od roku 2009 zvýšil. Ve Španělsku pak v prosinci pokračoval prodej v prudkém růstu a vysoký růst zaznamenal i za celý rok. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnily místní automobilové svazy.

V prosinci bylo ve Francii registrováno 163.382 nových aut, což je o 6,8 procenta méně než ve stejném měsíci předchozího roku, uvedl automobilový svaz CCFA. Podnikatelé i spotřebitelé totiž kvůli slabé ekonomice omezili nákupy dražších věcí, upozorňuje agentura Reuters. Prodej automobilky PSA Peugeot Citroën klesl o 9,6 procenta, prodej vozů Renault pak o 0,8 procenta. Za celý rok 2014 se však počet registrací zvýšil o 0,3 procenta na 1,8 milionu vozů.

Ve Španělsku podle údajů svazu výrobců Anfac stoupl prodej aut v prosinci meziročně o 21,4 procenta. Prodej podpořilo prodloužení programu podpory prodej aut s nízkými emisemi. Za celý rok se prodej zvýšil o 18,4 procenta na 855.308 vozů.

Ondřej Chamilla