Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej automobilů Volkswagen v prvním čtvrtletí klesl

redakce AUTO.CZ

Prodej osobních automobilů značky Volkswagen se v letošním prvním čtvrtletí meziročně snížil o 1,3 procenta na 1,48 milionu vozů. K poklesu odbytu vlajkové značky největšího evropského výrobce automobilů přispěl mimo jiné prudký propad poptávky v Rusku.

V samotném březnu prodej meziročně klesl o 0,9 procenta na 563.600 vozů. "Prodejní výsledky naší základní značky Volkswagen v březnu opět ovlivnily obtížné podmínky na trzích v Jižní Americe, zejména v Brazílii, a v Rusku," uvedl člen představenstva Christian Klingler, který je zodpovědný za prodej a marketing.

V Rusku se prodej značky Volkswagen v prvním čtvrtletí meziročně propadl téměř o polovinu na 18.100 vozů. Ruský automobilový trh se dostal do potíží kvůli celkově špatné ekonomické situaci, která je výsledkem poklesu cen ropy a západních sankcí.

Do koncernu Volkswagen patří i mladoboleslavská Škoda Auto. Ta v pondělí oznámila, že v prvním čtvrtletí zvýšila prodej o zhruba sedm procent na 265.100 vozů. V samotném březnu dodala zákazníkům 102.100 vozů, a poprvé tak překonala hranici 100.000 prodaných aut za jeden kalendářní měsíc.

Součástí koncernu jsou i značky Audi, Seat, Porsche, Bentley, Bugatti či Lamborghini. Údaje o souhrnném prodeji všech koncernových značek za první čtvrtletí zatím Volkswagen nezveřejnil.

Volkswagen se nejpozději do roku 2018 hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě. Loni koncern zvýšil prodej o 4,2 procenta na 10,14 milionu vozů, a poprvé tak překonal desetimilionovou hranici. Jedničkou na světovém trhu loni ale zůstal japonský konkurent Toyota Motor, jemuž odbyt vzrostl o tři procenta na 10,23 milionu vozidel.

Volkswagen navíc v poslední době čelí neshodám ve vedení podniku. Předseda dozorčí rady Ferdinand Piëch podle agentury Reuters nedávno signalizoval ztrátu důvěry v šéfa představenstva Martina Winterkorna, když v rozhovoru s časopisem Spiegel uvedl, že se od Winterkorna "vzdálil".

Někteří analytici upozornili, že Piëchovo prohlášení podkopová Wintekornovy šance na prodloužení kontraktu, který mu vyprší na konci příštího roku. Winterkorna však podpořili například člen dozorčí rady Wolfgang Porsche nebo vlivný šéf závodní rady Bernd Osterloh.

redakce AUTO.CZ