Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej Golfu 4MOTION zahájen

Ondřej Láník
Diskuze (8)
Volkswagen nečeká na pařížský autosalon a začíná od nynějška nabízet pátou generaci VW Golf s pohonem všech kol 4Motion. Zatím jen v Německu.


Volkswagen nečeká na pařížský autosalon a začíná od nynějška nabízet pátou generaci VW Golf s pohonem všech kol 4Motion. Zatím jen v Německu.

Nejdříve přichází 4Motion na trh se dvěma diesely (77 kW a 103 kW), později přibude také zážehový motor 2.0 FSI. Druhá generace pohonu všech kol 4Motion navazuje na systém uvedený do výroby v roce 1998 (prodáno přes 100 tisíc vozů). Pro pětkový Golf i další vozy, které jsou postaveny na jeho platformě, byl 4Motion přepracován s ohledem na snížení hlučnosti a prodloužení servisních intervalů.

Jádrem systému je mezinápravová spojka Haldex (lamelová spojka pracující v olejové lázni), která je hydraulicky spínána a tím je docílena změna přenášeného momentu na zadní nápravu (0 až 100 %). Jde tedy o řešení, které pomáhá za zhoršených adhezních podmínek (mokro, sníh), ale přirozeně má svá omezení ve srovnání s pohonem všech kol s trojicí diferenciálů, opatřených uzávěrkami. Na druhou stranu je 4Motion levnější a úspory vznikají i v provozu (nižší spotřeba).

Golf 4Motion dovede táhnout přívěs s 1800 kg až do 8% stoupání, 1500 kg až do 12% stoupání. V nabídce je sada pro ochranu hnacího ústrojí (plechové kryty) a kit pro špatné cesty (tužší odpružení, podvozek se světlostí zvýšenou o 20 mm). Golf vybavený systémem 4Motion má na zádi logo 4Motion a zdvojenou koncovku výfuku.

V Německu je možno od nynějška objednávat Golf 4Motion se šestistupňovou převodovkou s motorem 1.9 TDI (77 kW) od 20 475 Euro (dle stupně výbavy) a s motorem 2.0 TDI (103 kW) od 22 495 Euro. Příplatek za 4Motion tak činí 1500 Euro proti stejně vybaveným modelům se šestistupňovou manuální převodovkou s pohonem jediné nápravy. Dodávky začnou v srpnu, třetí verze (2.0 FSI) příjde na trh na podzim.

Ondřej Láník
Diskuze (8)