Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej nových aut na Slovensku v dubnu klesl o více než polovinu

redakce AUTO.CZ
Diskuze (8)
Propad automobilového trhu na Slovensku se v dubnu kvůli loňskému zavedení takzvaného šrotovného dále prohloubil a prodej nových osobních automobilů se v meziročním srovnání sesunul o více než polovinu na 4836 vozů.

Za první čtyři měsíce odbyt automobilů klesl o 26 procent na 16.626 kusů. Plyne to z údajů, které ČTK poskytlo slovenské Sdružení automobilového průmyslu (ZAP).

Letošní propad je důsledkem loňské státní podpory ve formě příspěvku na koupi nového vozu výměnou za sešrotování starého. Dubnový výsledek byl rovněž horší než prodeje v letech před světovou finanční a hospodářskou krizí. O více než tři pětiny se snížila poptávka po lehkých užitkových vozidlech, jichž se ve čtvrtém měsíci roku prodalo jen 424 kusů.

Nejoblíbenější značkou slovenského automobilového trhu zůstává česká Škoda, jejíž podíl na trhu stoupl o 3,72 procentního bodu na 18,66 procenta. Německý Volkswagen byl s podílem 7,56 procenta druhou nejžádanější značkou a na třetí příčce skončil francouzský Renault s podílem 6,97 procenta. Za první trojkou se umístily automobilky Peugeot, Kia a Citroën.

Prodej aut se na Slovensku v důsledku světové hospodářské recese začal výrazně snižovat na začátku minulého roku. Po zavedení dvou vln šrotovného se odbyt na několik měsíců zlepšil a překonal předloňská čísla. Poté se trh ale vrátil od září do propadu. V loňském roce prodej osobních a lehkých užitkových vozů na Slovensku klesl o 6,7 procenta, prodej osobních aut však s pomocí šrotovného vzrostl o téměř sedm procent na 74.717 kusů.

Podle dřívějších odhadů ZAP letos odbyt osobních vozů v zemi klesne asi o čtvrtinu na přibližně 57.000 kusů. Do této kategorie se přitom zařadí už i automobily, které doposud podnikatelé vzhledem k možnosti odpočtu daně z přidané hodnoty nakupovali jako užitkové. Od ledna si stejně jako v České republice od loňského dubna mohou daň odpočítat při koupi jakéhokoliv osobního auta, což se pravděpodobně projeví ve výrazném poklesu prodeje užitkových vozidel a naopak lepším odbytu osobních vozů.

Český automobilový trh, který loni šrotovným deformován nebyl, již letos oživuje a prodej osobních automobilů zde od ledna do dubna vzrostl meziročně o 12,2 procenta na 54.603 vozů. V dubnu počet nově registrovaných osobních automobilů klesl meziročně o 13,2 procenta na 15.264 vozidel, podle Svazu dovozců automobilů (SDA) to však ovlivnil fakt, že v dubnu 2009 dosáhly registrace nejvyšší dosud naměřené úrovně. Změnil se totiž zákon o dani z přidané hodnoty a firmy realizovaly odložené nákupy.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (8)
10. 5. 2010 06:58
Re: a mame to tu
Zdravim
Môj postreh,prečo sa malo predava aut na SK.(Zvažujem kupu medzi Avensis vagon,Superb combi,Mazda 6 wagon)
Bol som v Mazde Žilina minuly tyždeň a nemaju ani predvadzacie vozidlo,ani na salone žiadne vozidlo Mazda 6.
( Je to ubohe ,tak nech predavaju teple rožky a nie auta )
Predajca mi vychvaľoval novy model M6 do nebies ,ale ukazať staru ani novu M6 nemôže ,že nema na sklade,že sa dobre predavaju.Tak som večer pozrel na registraciu za r.2010 na ZAP a tam je predanych za 4 mesiace na celom SK len 11ks Mazda 6 Wagon (to si myslim ze je to vypredaj z r,2009 kde davali zľavu 5000€,len aby predali )
Momentalne som dohodnuty na skušobnej jazde v Polsku ,tam to vedia predavať.
Potom plačeme na SK že chceme predavať auta ,ale nemame na predaj nič.
Avatar - Katikakus
9. 5. 2010 17:22
Re: a mame to tu
Chyba byla se srotovnym vubec zacinat :no:
9. 5. 2010 14:40
Re: a mame to tu
so srotovnym sa nikdy nemalo zacat
Avatar - dochtor
9. 5. 2010 12:32
Re: a mame to tu
zjavne bola chyba so šrotovným prestať, keď to tak pekne išlo 8-s
Avatar - theolli
9. 5. 2010 12:22
Re: a mame to tu
TO se dalo čekat,šrotovný trh nasytil a ted to bude stagnovat.