Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej Opelu prý zkrachoval kvůli obavám z ruské konkurence

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
V GM před dvěma roky panovaly velké obavy z toho, že ruské automobilky získají přístup k technologiím a patentům Opelu.

Největší americká automobilka General Motors předloni zrušila prodej své evropské divize Opel, protože plánovaní kupci požadovali právo prodat továrny Opelu do rukou ruské státní automobilky. Informoval o tom dnes britský list Times.

V GM tehdy podle zdrojů listu Times panovaly velké obavy z toho, že ruské automobilky získají přístup k technologiím a patentům Opelu. Tyto obavy spolu s oživením automobilového trhu přiměly GM v listopadu 2009 ke zrušení prodeje divize.

Opel se předloni dostal na pokraj platební neschopnosti. GM tehdy plánovala divizi prodat konsorciu tvořenému kanadským výrobcem automobilových součástek Magna a ruskou bankou Sberbank. Nakonec se ale rozhodla, že si Opel ponechá a provede jeho restrukturalizaci sama.

Předseda dozorčí rady Opelu a šéf evropských aktivit GM Nick Reilly tento měsíc uvedl, že je "velmi spokojen" s pokroky Opelu. Nevyjádřil se však ke spekulacím o tom, že GM opět uvažuje o prodeji Opelu. Za možné kupce média označila čínské automobilky či německý koncern Volkswagen, napsala agentura Reuters.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
27. 7. 2011 08:15
Re: Spravna cesta
Souhlas s oběma... Nechápu, co by tím VW získal, tyto 2 automobilky jsou přímí konkurenti a s převzetím VW by se
(s pravděpodobným používáním stejné techniky) ještě k sobě více přiblížily (navíc už dnes má VW problém udržet kvalitativně Škodu pod sebou a odůvodňovat tak svou vyšší cenu)... Tím pádem by šli podle mně prodeje dolů, navíc koupě Opelu by VW určitě stála velké peníze... Jinak Opel má v GM takovou trochu nevděčnou roli - sama je pouze na trhu Evropy, kde vysoký růst trhu nehrozí a kde je klientela nejnáročnější... Ale když se na to člověk koukne v širším kontextu, tak právě Opel je pro GM klíčový - Opel dodává téměř celému koncernu techniku (turbomotory, podvozky) a je důležitý i pro rozvojové trhy, kde jsou nabízeny jeho modely akorát pod značkou těch amerických (Čína, Již. Amerika atd.). A proto si myslím a doufám, že GM Opel neprodá - podřezával by si totiž větev, na které sám stojí...
27. 7. 2011 04:20
Re: Spravna cesta
Presne tak, uz jsem to tu onehda psal, Opel nema co VW nabidnout, mozna az na podil na trzich, ale jsou to skutecne trhy, kde by uz VW nebyl? Mely by tyto trhy dostatecny potencial rustu? Zrejme ne. Pokud Opel z neceho tezil, byl to pomer cena/uzitna hodnota, ale to je cim dal tim tezsi, konkurence pribyva a neni to jen Skoda. Myslim, ze ve strednedobem horizontu to bude dalsi znacka na prodej do cinskych nebo (radeji) indickych rukou.
26. 7. 2011 08:11
Spravna cesta
Ja nie som teda ziadny fanda ani nepriatel koncernu ako niektori, ale ak Opel dostane do ruk VW, bude to rana pre automobilismus. Nie som ani Expert na auta ani ekonom, ale podla mojho skromneho nazoru ide Opel dobrou cestou. Jeho dizajn sa mi uz dlhsie paci. Prajem mu vela stastia.