Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej osobních aut v EU loni rostl poprvé od roku 2007

redakce AUTO.CZ

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se za celý loňský rok zvýšil o 5,7 procenta, a vykázal tak první nárůst po šesti letech poklesu. Vyplývá to z dnešních údajů Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA). Mezi značkami, které zaznamenaly nejsilnější růst prodeje, figurovala česká Škoda Auto.

V prosinci se prodej nových vozů zvýšil meziročně o 4,7 procenta na 951.230 kusů. Byl to už šestnáctý měsíc vzestupu za sebou.

Za celý rok se v EU prodalo 12,550.771 osobních automobilů. Podle českého Svazu dovozců automobilů (SDA) se prodej nových aut na českém trhu loni zvýšil o 16,7 procenta na rekordních 192.314 vozů. Po pětiprocentním poklesu z roku 2013 se tak český trh opět vrátil k růstu.

Vzestup v Evropě táhl silný růst na trzích Španělska a Británie. Solidně rostl prodej v Itálii a v Německu, Francie naopak stagnovala.

Odbyt vozů největší evropské automobilové skupiny Volkswagen, k níž patří i česká Škoda Auto, vzrostl loni o 7,2 procenta. Volkswagen Group si díky tomu zvýšila podíl na trhu na 25,4 procenta z úrovně 25 procent v roce 2013.

Skupině k silnému růstu podstatně dopomohla Škoda Auto, jejíž prodej vzrostl o 14,2 procenta. Škoda svým loňským nárůstem předčila většinu konkurentů a z evropských masových výrobců zaznamenala vyšší tempo prodejní expanze jen rumunská Dacia.

Evropský automobilový trh se v druhé polovině roku 2013 začal zotavovat ze šestiletého útlumu. Nadále však zůstává hluboko pod svým vrcholem z období před příchodem světové finanční krize.

redakce AUTO.CZ