Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej osobních vozů v EU v červenci a v srpnu opět rostl

redakce AUTO.CZ

Evropský automobilový trh v létě nadále oživoval a pokračoval v růstu, který začal před dvanácti měsíci. Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii v červenci stoupl o 5,6 procenta. V srpnu činil meziroční nárůst 2,1 procenta, oznámilo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Z velkých evropských trhů v červenci klesla pouze Francie.

Počet nových registrací osobních aut v zemích EU v červenci stoupl na 1,041 milionu. V srpnu celkový růst pokračoval, z velkých trhů ale mírné snížení prodeje nastalo kromě Francie (-2,6 procenta) i v Německu (-0,4 procenta), které je největším automobilovým trhem v Evropě, a v Itálii (-0,2 procenta). Celkově bylo za celý tento měsíc v osmadvaceti státech EU registrováno 688.464 nových osobních aut.

Evropští spotřebitelé v uplynulých letech kvůli recesi a rostoucí nezaměstnanosti omezovali nákupy dražšího zboží, jako jsou právě automobily. Díky zlepšujícím se hospodářským vyhlídkám trh už rok pozvolna oživuje. Pokles prodeje nových osobních aut ve státech osmadvacítky ACEA zaznamenala naposledy loni v srpnu.

redakce AUTO.CZ