Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodeje osobních vozů v Evropě v prvním čtvrtletí 2013: Pokles o 10 procent

Michal Fokt
Diskuze (9)
Téměř o 10 procent se v prvním čtvrtletí 2013 meziročně propadly evropské prodeje osobních aut. Z nejdůležitějších trhů rostl pouze ten britský, Fiat zachraňuje 500L.

Recese automobilového trhu Evropské unie pokračuje i nadále. Březen byl už osmnáctým měsícem poklesu prodejů v kuse a současně nejslabším měsíc prvního čtvrtletí s poklesem 10,2 %, jenž se nejvýrazněji podepsal na celkovém kvartálním poklesu o 9,8 %. V řeči čísel to znamená snížení prodejů z loňských 3,3 milionu aut na 2,99 milionu vozů.

Analytici předpokládají, že se letošní rok dostane prodejně na úroveň roku 1993 a obávají se zejména "volného pádu" prodejů v Německu, které je tahounem Evropy. Náš západní soused zaznamenal v březnu propad o alarmujících 17,1 % a důvod k optimizmu nezavdává ani 16,2 % v případě Francie. Nejvýznamnějším evropským trhem se tak stala minulý měsíc Velká Británie, která nejen že rostla o 5,9 %, ale předstihla s 372.835 vozy i Německo (339.123 ks).

Pokud jde o jednotlivé výrobce, PSA a Ford zaznamenali v březnu pokles o 16 % a pokles v Německu ublížil Volkswagenu, jenž se propadl o 15 %, celý koncern však jen o 9,3 %. O moc lepší to nebylo ani u GM, jenž má za znaménkem mínus číslici 13, na čemž se podepsal 28% pád Chevroletu a 10% v případě Opelu. Renault se propadl o 16 %, ale díky 20% nárůstu u Dacie činí celkové skóre značky "jen" 9,7 %.

Z asijských značek zaznamenala Kia čtyřprocentní růst, Toyota klesla o 17 % a Nissan a Hyundai o 10 %. Pokles postihl i BMW, byť pouze 4,7%, zatímco Daimler víceméně stagnoval - poklesl o 1 %, což byl zásluhou 16% pádu Smartu, Mercedes-Benz si připsal růst 0,8 %.

Může být tedy vůbec někdo s výjimkou Kie jakž-takž spokojen? Může - Fiat. Ten se propadl jen o 1,2 %, což se dá považovat za stagnaci, zajímavé ovšem je, že na tomto výsledku se podílely značky Alfa Romeo, Lancia a Chrysler, samotný Fiat se vyšvihl vzhůru ještě více, než Korejci – o 7,7 %! To se podařilo díky obrovskému úspěchu modelu 500L. Pro srovnání – zatímco v únoru italský trh padal o 17 %, malé MPV zbrzdilo jeho pokles na 4,9 %.

ekonomika ekonomika

Michal Fokt
Diskuze (9)
Avatar - autista
18. 4. 2013 21:31
ACEA
Jsem rád, že redakce zveřejňuje i údaje z evropské asociace [odkaz]
>:D >:D
Nevím, zda díky mým příspěvkům, nebo ještě před nimi, ale zde jsou aspoň relevantní údaje pohromadě.

Díky
18. 4. 2013 09:22
Re: docela dobrý
Já se ani nedivím....když Fiat vyklidil pozice...žádné kombi, žádné auto střední třídy...nástupce Punta v nedohlednu....
Avatar - sendador
18. 4. 2013 06:56
Re: docela dobrý
VW je hodne silny i v Italii, za domacim Fiatem je to dlouhodobe nejprodavanejsi znacka.
17. 4. 2013 22:53
Re: docela dobrý
Nejsem taky příznivec nového designu Fordu, ale jsem rád za každou alternativu na trhu...
Taky nejsem příznivec až padne Škoda bude zábava...zákazníci rozhodnou...a o Škodovku se nebojím, je to alternativa k dražšímu VW...
Spíš čekám velké potíže ve Francii...tam to někdo nepřežije...
Avatar - 3_diamanty
17. 4. 2013 20:44
Re: docela dobrý
ravka s aurisom prisli len nedavno... ich pritomnost sa v tychto predajnych vysledkoch este velmi nestihla prejavit ... musis trosku vydrzat..., no a yarisu sa nedari zle ale je fakt ze sam to neutiahne.... toyota to ale ma dobre nasliapnute... novy auris a auris kombi a ravka by toyote mali pomoct do buducna.... uvidime :-)

vw je silny na germanskych trhoch ako nemecko svajciarsko rakusko to kazdy vie - tu ked dojde k poklesom tak tu to vw najviac pociti.... inak mas pravdu s vw to ide v eu dole vodou .. drzi ich pri zivote cina a aziati na ktorych vsetci europania tak velmi radi nadavaju a rypu do nich..... tento rok si pokles vw celkom rad vychutnam... a padne aj skoda.... bude zabava ;-) sledovat o kolo padnu :yes:

fordy ma nastastie nikdy netankovali takze su mi ukradnute ;-) a myslim ze keby na slovenskom trhu fordy neboli tak si to ani nik nevsimne ... b-max focus inovovana fiesta ci ka-cko.... to su vrcholy nevkusu automobiloveho priemyslu takze sa netreba cudovat ze fordy klesaju ;-)

opel na tom tiez nie je ruzovo:
[odkaz]