Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodeje těžkých nákladních vozů za rok 2001

Michal Fokt
Diskuze (0)
Prodejní čísla nákladních automobilů v ČR s celkovou hmotností nad 17 tun ukazují, jak vyrovnaný tento trh je.

V loňském roce se na českém trhu prodalo 3152 nákladních automobilů s celkovou hmotností vyšší než 18 tun.To je jistě nemalé množství, velice zajímavé je navíc sledovat prodejní čísla jednotlivých značek, a zejména těsné rozdíly jejich procentuálního podílu na tomto trhu, na němž se šest nejúspěšnějších automobilek pohybuje v těsném rozmezí od 17,6 % do 10,5 %.

Premiantem této kategorie automobilů se letos stala Scania, která na náš trh umístila 555 vozů, což znamená podíl 17,6 %. Stříbrná příčka náleží DAFu, který obsadil 17 % trhu s 537 prodanými vozidly. Bronz si za loňský rok odnáší MAN (527 vozů a 16,7 %).

Čtvrté místo obsadilo Volvo, kterému na to, aby sdílelo třetí příčku spolu s MANem, stačilo prodat o jediný automobil více, procentuální podíl má však s touto značkou shodný.

Pátý skončil letos Mercedes-Benz, který prodal 486 vozů, což znamená 15,4% obsazení trhu, se značným odstupem následován Renaultem, pro něhož se rozhodlo 332 zákazníků (10,5 %). Teprve sedmé, a poslední místo Iveka, které je taktéž značně vzdáleno prodejním číslům šestého Renaultu, pro značku znamená tržní podíl menší než 10 %. Iveco totiž prodalo v této kategorii 189 aut, což znamená šestiprocentní obsazení trhu, ovšem i za takováto procenta by importéři osobních aut dali modré z nebe, ne však za konečná čísla, která jsou mezi osobními automobily a lehkými užitkovými vozy o poznání vyšší.

Michal Fokt
Diskuze (0)