Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodrive V8 Vantage: snaha o vyšší pozice

Roman Daněk
Diskuze (3)
Anglická společnost Prodrive sáhla mezi vozy vyšší třídy a vyladila model V8 Vantage automobilky Aston Martin. Drobné, ale účelné modifikace zvedly výkon o 33 kW (45 k) a posouvají sportovní kupé o polovinu třídy výše.

Pro někoho může být společnost Prodrive novým jménem, ale stručně připomenu, že se jedná o velmi známou ladičskou firmu na scéně okruhových závodů. Anglický Prodrive je hlavním konstruktérem závodního speciálu Aston Martin DBR9, který jezdí prestižní závody FIA GT. A není to tak dlouho, co tento tým pod taktovkou šéfa a majitele Davida Richardse byl Mezinárodní automobilovou federací potvrzen jako 12. tým pro formuli 1.

Jak vidíte, Prodrive má velké ambice, které jen potvrzuje starší tisková zpráva o tom, že tato společnost koketuje i s myšlenkou pustit se do závodů MS Rallye. Právě pro poslední jmenovanou aktivitu připravili inženýři upravený Aston Martin V8 Vantage. Nyní ale vypluly na povrch nové informace, ve kterých se mluví, že Prodrive na zakázku ladí i sériové vozy V8 Vantage.

Základní modifikací prošel vidlicový osmiválec o objemu 4,3 l s výkonem 280 kW (380 k). Přeprogramování řídící jednotky, nový výfukový systém se sportovními katalyzátory a pár dalších drobných úprav přidaly pohonné jednotce 33 kW (45 k). Prodrive V8 Vantage s celkovým výkonem 313kW (425 k) akceleruje z 0 km/h na 100 km/h za pouhé 4,7 s, což je o 0,3 s lepší čas než u sériové verze. Nejvyšší rychlost silnější verze je 293 km/h.

S těmito hodnotami výkonu se V8 Vantage odpoutává od svého největšího konkurenta, Porsche 911 Carrera S, ale na ligu, kde hraje Lamborghini Gallardo a Ferrari F430 hlavní hru, ještě nemá.

Roman Daněk
Diskuze (3)