Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Profo HK: Servis klimatizací

Ladislav Černý
Diskuze (0)
Královéhradecká firma vybavuje servisy plničkami autoklimatizací již od roku 1999. Poskytuje na ně také plný servis.

V souvislosti s novým chladivem R1234yf povinným do klimatizací nových vozidel do ledna roku 2011 se servisy musejí tomuto požadavku přizpůsobit.

Společnost Profo HK nabízející plničky od firmy Ecotechnics poskytuje kombinovaný přístroj Eck Twin pro plniva R134a i nové R1234yf. Plně automatizovaná plnička zajišťuje odsávání, recyklaci a plnění nového chladiva. Přístroj umí využít databázi vozidel Advanced s údaji o množství chladiva pro jednotlivé modely vozidel. Obsluha zadá pouze jméno výrobce a model vozidla. Data o vozidlech a množství chladiva a oleje se v přístroji aktualizuje přes USB port. Odsávání, recyklace a plnění nového chladiva už probíhá samočinně. K přístroji patří mimo jiné dva páry rychlospojek, které po rozpojení zabraňují odfouknutí byť minimálního množství chladiva.

Automatické vybavení přístroje Eck Twin zahrnuje také péči o olej v klimatizaci. Po odpuštění použitého oleje přístroj doplní nový ve stejném množství, takže obsluha nemusí zjišťovat množství odčerpaného maziva kompresoru. Citlivost váhy činí ±10 gramů.

Přístroj rovněž automaticky kontroluje těsnost klimatizace. Na konci odsávání přístroj kontroluje tlak plynu a zjišťuje přítomnost vzduchu v plynu. Pokud se vzduch v plynu nachází, plnička zastaví operaci a vydá akustický signál pro přivolání obsluhy.

Po deseti minutách vakuování až na hodnotu 0,1 atm. kontroluje přístroj poměr podtlaku. V případě zjištění netěsnosti zastaví činnost přístroje a vydá akustický signál pro přivolání obsluhy.

Speciálně pro autobusy slouží typ Eck Bus-Pro, který disponuje vysokotlakým kompresorem a láhví chladiva R134a o objemu 40 litrů. Opět jde o automatickou plničku s možností ručního ovládání a kontrolou těsnosti klimatizačního systému pomocí standardního měření rozdílu podtlaků. Ten je vytvořen vakuovým čerpadlem o výkonu 8 m3 za hodinu. Plnění chladiva zajišťuje zubové čerpadlo o výkonu 1 kg/hod na základě databáze vozidel (dovoluje doplnění o nové typy pomocí klávesnice) či množství odebraného chladiva a oleje.

Do běžného automatického postupu lze za vakuovou zkoušku těsnosti ještě zařadit automatické vstříknutí detekční kapaliny uchovávané v hermeticky těsném zásobníku. Na přání lze k Eck Bus-Pro také získat proplachovací sadu k vyčištění klimatizačních systémů po opravách. V přístroji lze vytvářet archivy, aby bylo možné dlouhodobě sledovat množství použitého chladiva a oleje u pravidelně servisovaných automobilů.

Mezi základní plničky klimatizací od firmy Ecotechnics patří typ Eck1800 na chladivo R134a. Navzdory velmi příznivé ceně jde o automatický přístroj pro odsávání chladiva i oleje, recyklaci a plnění. Všechny fáze úkonu následují automaticky. Obsluha však do nich může ručně zasáhnout (množství chladiva) pomocí ovládacího panelu s alfanumerickým LCD displejem. Filtraci má na starosti pouze jeden čistič.

S novým typem chladiva R1234yf pracuje přístroj Eck4000 vybavený novou generací odsávání chladiva s účinností 95 procent ve srovnání s činností běžných plniček kolem pětasedmdesát procent. Další mimořádná vlastnost spočívá v dodávání plniva s přesností 14 gramů, což podporuje desetigramová citlivost váhy chladiva. Měření oleje pracuje dokonce s poloviční tolerancí.

Obsluhu usnadňuje velký, sedmipalcový dotykový displej. Na přání lze získat unikátní funkci automatického testování těsnosti klimatizačního systému dusíkem. Výrobce k tomuto přístroji také nabízí patentovaný Hybrid systém proplachující přístroj a hadice před použitím u vozidel s hybridním pohonem.

Obvyklá kontrola těsnosti se děje pomocí detekční kapaliny a UV lampy. Z produkce Ecotechnics jde především o typ Aek203 s hermetickou patronou, 55 ml detekční kapaliny (pro sedm zkoušek) a vstřikovačem, lampou Cobra a brýlemi.

Ladislav Černý
Diskuze (0)