Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Proton Savvy: nový malajský tygr

Ondřej Láník
Diskuze (4)
Automobilová Asie to není jen Japonsko, Čína a Korea. O slovo se začíná hlásit i Proton, který kdysi začínal s licenčně vyráběnými Mitsubishi, ale vypadá to, že tento autokoncern již dohnal svět.

Na místní trh se příští měsíc dostane nový automobil, který má i na evropské poměry zajímavý design a parametry. Na jeho vývoji je podílel také britský Lotus, který patří do malajské skupiny Proton.

Proton Savvy (savvy = chytrý) je malým automobilem s vnějšími rozměry 3710 x 1643 x 1480 mm a úctyhodným rozvorem 2395 mm. Na rozdíl od svých předchůdců má být jedním z nejagilnějších vozů segmentu. Pohotovostní hmotnost 953 kg totiž bude rozhýbávat čtyřválec o objemu 1149 cm3, který dává nejvyšší výkon 55 kW při 5500 ot./min. Točivý moment vrcholí 105 Nm při 4250 ot./min. Savvy s tímto motorem dosáhne rychlosti 100 km/h z klidu za 12,6 s, maximální rychlost činí 170 km/h.

Konstrukci karosérie i jízdní vlastnosti ladili malajští konstruktéři spolu s britskými kolegy z Lotus Engineering, kvalitu produkce hlídá německá autorita TÜV Rheinland.

Ve výbavě je ABS a brzdový asistent, posilovač řízení a kola s pneumatikami 175/50 R15.

Výše uvedené se děje pouze kvůli domácím zákazníkům, o případném dovozu do Evropy zatím nejsou žádné zprávy. Automobily Proton jsou v Evropě prodávány například ve Velké Británii.

Ondřej Láník
Diskuze (4)