Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Proton Tuah: Kompakt na malajský způsob

Diskuze (6)
Proton na malajském autosalonu ukazuje, že je schopen modely klíčových segmentu vyvíjet vlastními silami.

Domácí půdu, konkrétně Kuala Lumpur International Motor Show 2010, využívá malajská automobilka Proton k prezentaci svých plánů pro nejbližší budoucnost. Domácímu publiku nabízí hned několik konceptů a prototypů, v místním i globálním kontextu je zřejmě nejdůležitější Proton Tuah.

Tuah v prvé řadě naznačuje budoucí designové směřování značky Proton. Nová příď uspořádáním světlometů a masky chladiče vzdáleně připomíná aktuální modely Kia, provedení je ale svébytné. Záď s rozměrnými světly propojenými do jedné plochy zase evokuje nový Saab 9-5. Jako celek ale působí Proton Tuah originálně a velmi moderně. Svůj podíl na tom ale mají určitě i 18palcová kola s nízkoprofilovými pneumatikami.

Sériová podoba tohoto konceptu by měla nahradit sedan nižší střední třídy Proton Persona. Technika bude zřejmě vycházet z tohoto modelu (stejný základ má i kompaktní hatchback Gen-2 a o třídu menší Satria Neo na zkrácené platformě) – to znamená platformu vlastní konstrukce s některými prvky odvozenými od Mitusbishi a motor 1,6 Campro, který Proton vyvinul společně s dceřiným Lotus Engineering.

Vzhledem k silnějším motorům a vyšší ceně nebude Proton Inspira (přeznačené Mitsubishi Lancer), o kterém jsme informovali nedávno, představovat přímého nástupce modelu Persona. Inspira a Tuah se budou nabízet souběžně, malajská konstrukce jako dostupnější a japonský Lancer jako dražší a hodnotnější volba v kompaktním segmentu.

Diskuze (6)
7. 12. 2010 23:26
Re: Proton
Taky se mi libi, nic proti tomu autu v zasade nemam. Zadny vystrelky, hezky linie.. trochu nechapu, ze udelaji tohle a hned vedle toho postavi dalsi model J.-e.-Ba.T :-)
7. 12. 2010 18:27
Re: Proton
V bočnom pohľade bola Linea prvá, čo mi napadla. Proton vykazuje podobné atribúty elegancie. Na malý sedan má šikovný strih.
7. 12. 2010 16:50
dobrý
Opravdu pěkné auto,jen tak dál Protone :yes: :yes:
7. 12. 2010 15:09
Re: Proton
ja tam teda Lineu moc nevidim...jedine co mi tam nieco pripomina, je znak v maske a tie dva chromove pruhy podobne s Dusterom..

podla mna vyborne tvary :yes:
Avatar - euro89
7. 12. 2010 14:07
Evropa
Pěkný, tohle by mohlo mít úspěch i v Evropě, jen by museli být lepší motory.