Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Průměrná cena ojetin letos stoupla o desetinu na 225.000 Kč

Diskuze (4)
Průměrná prodejní cena ojetých aut na českém trhu se letos do září zvýšila meziročně o desetinu na 225.000 Kč, což je mimo jiné dáno zvyšující se nabídkou zánovních vozů a ochotou kupujících do vozů více investovat.

Nejvíce se prodávají vozy v ceně mezi 100.000 a 200.000 korunami, do 200.000 korun se prodávají tři pětiny ojetých vozů. Uvedla to společnost Cebia.

Ve třetím čtvrtletí se snížil podíl vozů se stočeným tachometrem o zhruba dva procentní body na 38 procent. "Věříme, že se jedná o nový trend daný jednak větší nabídkou zánovních vozů, která je reakcí na zvyšující se prodeje nových aut v posledních letech, jednak zvyšujícím se zájmem kupujících o prověřování historie vozidel," uvedl ředitel Cebie Martin Pajer.

Kupující si začínají auta více prověřovat, a bazary proto přestávají vykupovat auta se stočeným tachometrem. Další možný důvod snižujícího se podílu vozů se stočeným tachometrem lze však spatřovat také v sílících dovozech těch aut, ke kterým nejsou informace o jejich historii.

Dovoz ojetých aut do Česka vzrostl do září o téměř sedm procent na 135.292 vozů. Proti roku 2014 se import zvýšil o polovinu. Průměrné stáří dovezených vozů bylo 10,3 roku. Podíl vozidel starších deseti let se ale snížil z loňských více než 54 procent na 51,73 procenta.

Z hlediska paliva převažuje stále zájem kupujících o vozy na naftu (58 procent). V budoucnu se však tento poměr může změnit, neboť u nových aut je trend zcela opačný. Prodeje nových aut s dieselovými motory poklesly podle dat Svazu dovozců automobilů (SDA) na 30 procent, což je do značné míry dáno tím, že nové emisní požadavky po aféře dieselgate prodražily výrobu a koncovou cenu pro zákazníka, čímž v důsledku vedly k omezení výroby a prodeje dieselových motorů prakticky po celé Evropě.

Téměř pětina ojetých vozidel se letos prodávala bez platné STK, v průměru se auta prodávají zhruba tři měsíce. Z hlediska modelů vozů trhu stále dominují ojeté Škody Octavie. Nejoblíbenější barvou je letos šedá.

Diskuze (4)
12. 12. 2018 23:57
auto
Myslím, že je to tím, že lidé přestávají kupovat nové auta a místo toho se spíše poohlížejí po luxusnější a vybavenější ojetině, která za stejné nebo i menší peníze dokáže nabídnout mnohem více pohodlí. Já sám jsem si teď koupil u [odkaz] ojetého Passata, které současným autům směle konkuruje, takže si myslím že nové auto je zbytečnost.
28. 11. 2018 10:17
ale křápů je na silnicích snad čím dál stejně
ale křápů je na silnicích snad čím dál stejně
21. 11. 2018 20:01
Re: diesely pujdou nahoru
prave ze dyzl pujde dolu, bo to nikdo nebude chtet
7. 11. 2018 17:04
diesely pujdou nahoru
a pujde vic a vic nahoru. uz dnes lidi chteji auta bez filtru pevnych castic a plati za ne zlatem a casem budou diesely stoupat na cene vic