Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Průměrná mzda v automobilkách v pololetí vzrostla na 29.473,- Kč

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Průměrná mzda v automobilkách oproti loňsku povyrostla o pět procent.

Průměrná hrubá mzda zaměstnanců tuzemských automobilek a výrobců autodílů se v prvním pololetí zvýšila proti loňsku o pět procent na 29.473 korun měsíčně. Oznámilo to Sdružení automobilového průmyslu.

"Nárůst mezd tak za dané období potvrdil trend z roku 2010, tedy návrat růstu na úroveň obvyklou před nástupem ekonomické recese kdy se meziroční nárůsty pohybovaly v rozmezí pět až sedm procent," uvedl ředitel sdružení Antonín Šípek.

V dělnických profesích dosáhla průměrná mzda v prvním pololetí 24.626 Kč, přičemž u finálních výrobců vozidel to bylo 29.164 Kč a u dodavatelů pak 22.805 Kč.

Firmy sdružení zaměstnávaly celkem 110.242 osob, což je o tři procenta více než na konci minulého roku. Více než tři čtvrtiny zaměstnanců pracuje v dělnických profesích.

Počet pracovníků se zvyšoval téměř ve všech regionech. Nejvíce nabíraly firmy v Moravskoslezském, Ústeckém a Libereckém kraji. Mírný pokles naopak zaznamenala Praha a Pardubický kraj.

V polovině roku Sdružení automobilového průmyslu zastřešovalo 158 subjektů, přičemž malé a střední podniky tvořily téměř 45 procent členské základny.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Avatar - Đawson
7. 9. 2011 13:25
zase průměr
Dělám v jedné nejmenované automobilce a většina dělnických profesí včetně té mé, nedosahuje ani na průměrný plat čr, natož na průměrnou mzdu v automobilkách kterou zde uvádějí.
Zajímalo by mne, jak to zase průměrují, nebo že by konkurence byla takhle placená ? >:-[]