Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První jízdní dojmy MINI: Cooper One D 65 kW a Characters

Ladislav Čermák
Diskuze (12)

Okusili jsme dvě novinky v nabídce MINI - posílený turbodiesel a nové stylové verze

One D

Vznětová čtrnáctistovka, určená zejména pro ekonomicky smýšlející MINIfanoušky, se představila v posílené verzi. Místo dosavadních 55 kW dostala rovnou 65 kW, což přibližně odpovídá základní zážehové motorizaci. S dvacetiprocentním nárůstem výkonu je spojen také růst točivého momentu, jehož křivka vrcholí hodnotou 190 Nm mezi 1800 a 3000 ot./min (dříve 180 Nm při 2.000). Kompaktní hliníkový čtyřválec 1364 cm3 je přeplňován turbodmychadlem s proměnnou geometrií rozvaděcích lopatek a samozřejmě plní Euro IV. Zrychlení z klidu na 100 km/h trvá 11,9 s (13,5), pružná akcelerace z 80 na 120 ,km/h na čtvrtý ze šesti převodových stupňů pak 10,1 s (11,9). Mini D dosahuje nejvyšší rychlosti 175 km/h (165), kombinovaná spotřeba EU činí 4,8 l/100 km (nezměněna).

Největší devizou vznětového MINI je kultivovaný chod; s přivřením obou očí lze vibrace a zvukový projev přirovnat k benzínu. Co se s inovací zásadně zlepšilo, je zátah ve středních a vyšších otáčkách. I nadále bohužel platí, že před dosažením dvou tisíc otáček nelze čekat téměř nic a pro akceleraci je vždy nutné podřadit, avšak potom se probudí dosud skrytá síla a při obsazení jedním člověkem si lze užít sportovní jízdy s velmi příjemným tahem v oblasti nejvyššího kroutícího momentu. Agregát si nechá líbit vytáčení k hranici 5 tisíc otáček, bezchybně řadící šestistupňová převodovka Getrag, převzatá z Cooperu S, plní i sebedivočejší nápady, a lehký celohliníkový motor nepřetěžuje přední nápravu, jako někteří litinoví konkurenti. Limity se projeví na dálnici; po překročení stopadesátky motor rychle ztrácí chuť ke zrychlování a také mu nevoní táhlá stoupání či větší zátěž. Ovšem zato se odškodňuje spotřebou, která se dá při všedním ježdění udržet kolem pěti litrů na 100 km a při rozumném sportování povyleze k sedmi; v extrémní zátěži stoupá více, ale to je jiná kapitola, pro kterou vznětová verze apriori určena není. Náš první dojem - příjemné překvapení z jízdní dynamiky a nezměněná exaktní ovladatelnost, dochucená skvělou převodovkou.

Seven, Park Lane a Checkmate

Tři novinky v nabídce MINI jsou něco mezi akčními modely a stupni výbav, proto je MINI nazvalo "charaktery". Všechny dosavadní modely (One, One D, Cooper, Cooper S) zůstávají v nabídce, ovšem na jejich základ si nyní lze objednat "charaktery", z nichž každý je společný pro více základních modelů.

MINI Seven je lifestylovým provedením. Zvolit jej lze v provedení MINI One, MINI One D a MINI Cooper. Jen pro Mini Seven je vyhrazena nová barva Solar red a 15" litá kola Delta Spoke, u verze Cooper Seven zákazník vybírá barvu střechy (černá, bílá, barva vozu, nebo kontrastní stříbrná) a exkluzivní stříbrný kryt vnějších zrcátek. Uvnitř lze kromě všech ostatních variant obdržet i exkluzivní povrchovou úpravu palubní desky a dveřních výplní Piano black a čalounění Seven Panther Black. Příbuznost s ostatními Mini Seven prozrazuje velká sedmička pod levou směrovkou na blatníku a na pravém zadním blatníku. K výbavě dále patří bílé směrovky nebo střešní spoiler (mimo dieselu).

MINI Parklane je exkluzivním MINI. Jako jediný charakter je k dispozici pro všechny motorizace. Vedle bohaté výbavy zákazník dostává automobil s množstvím chromu a prvotřídními materiály v interiéru. Nechybí chromové kryty zrcátek a kontrastní stříbrná střecha (kromě One Park Lane), uvnitř pak kožené čalounění English Panther Black, Chrome Line a dvoubarevný kožený volant Evolution. Také verzi Park Lane je vyhrazeno samostatné místo v nabídce barevných provedení. Speciálně pro tuto řadu byla navržena metalická barva Royal Grey, spolu s ráfky Bridge Spoke.

MINI Checkmate vyzařuje sportovní styl. Vybrat jej lze jen pro verze Cooper a Cooper S. Ve výbavě nechybí sedmnáctipalcová kola Flame Spoke, exkluzivní barva Space Blue, stříbrná střecha a kryty zrcátek, originální stříbrné pruhy na kapotě a symbol cílové vlajky na několika místech v interiéru i exteriéru. Vnitřek je také vyveden v barvě Space Blue, kterou oblékly látkové/kožené sedačky, povrch palubní desky a sportovní volant. Součástí designového paketu je také rozšířená výbava.







Ceny (Kč s DPH) One One D Cooper Cooper S
základní 477.000 524.500 530.000 675.000
Seven 63.604 60.424  
Park Lane 127.207 120.847 92.225
Checkmate   111.306 82.685
Ladislav Čermák
Diskuze (12)