Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První statické dojmy: Renault Clio Grandtour nabízí 443 litrů, premiéru má i Clio GT

David Bureš
Diskuze (13)
Verze kombi čtvrté generace Clia nedostala nějaký nehezký batoh na zádech, ale ponechává si dynamické tvary hatchbacku.

Praktičtější varianta čtvrté generace Clia již debutovala na podzim v Paříži, v lednu byla k vidění ve Vídni, stále však patří mezi horké novinky, vždyť se začne prodávat teprve během tohoto měsíce. I proto Clio Grandtour nechybí ani v Ženevě.

Clio Grandtour bude tak jako hatchback lákat především na design. Až k B-sloupku jsou obě karosářské verze shodné – mají tak totožné přední dveře, v dolní části boku se vyjímá výrazný prolis.

V Palexpu vystavený exemplář je verze Clio GT. Jedná se o nové provedení, které vyplní mezeru mezi běžnými variantami Clia a Cliem z dílny divize Renaultsport. Dostupné bude s přeplňovaným zážehovým motorem 1,2 TCe (88 kW a 190 N.m) kombinovaným se šestistupňovou dvouspojkovou převodovkou EDC.

Clio GT dostalo upravenou příď s nápisem GT pod mohutným logem značky v masce chladiče a především odlišný nárazník. Díky němu zmizel jeden z designových nešvarů Clia IV – rušivě umístěná diodová světla v masce chladiče. Diody se totiž v případě Clia GT přesunuly do pásů na stranách jinak tvarovaného nárazníku.


Nové provedení Clia se dále liší sportovně působící zádí s dvojitou koncovkou výfuku, difusorem a výraznějším střešním spoilerem. Na dveřních prazích se stkví nápis Renaultsport dokazující, že na tomto voze pracovala tato sportovní divize Renaultu.

Uvnitř Clia Grandtour se cestující necítí tak stísněně jako v hatchbacku, a to díky většímu bočnímu prosklení. Dynamicky klesající linie střechy ale znamená, že na zadních sedadlech není více místa pro hlavu než v hatchbacku.

Kombi má shodný rozvor náprav jako hatchback, dlouhý 2.589 milimetrů. Zadní převis se však natáhl na 823 mm, což znamená celkovou délku 4.262 mm.

Zavazadelník má pravidelný tvar a dvojité dno, jeho objem činí 443 litrů. To zavazadlový prostor konkurenční Škody Fabia Combi činí 505 litrů. Kufr Clia Grandtour má na délku 87 centimetrů, šířku mezi podběhy 103 cm a na výšku po kryt 59 cm. Vybrání v zadním víku má sice lepší pozici než u hatchbacku, i tak se ale víko hůře zavírá.

David Bureš
Diskuze (13)
7. 3. 2013 12:22
Re: clio GT
To je... [odkaz]
Avatar - qwert88
5. 3. 2013 17:51
Clio combi
To je tedy bombonek,pěkná povedla se ;-)
5. 3. 2013 16:13
...
Vypadá krásně.
Jen se mi nějak nelíbí matný C-sloupek. Ale to není nic, co by trocha fólie nespravila.
Avatar - Ronault.
5. 3. 2013 16:13
Re: clio GT
Prostě se 207 SW neprodalo tolik, co očekávali, jestli Clia více, netuším. Z počátku byla taky 207 SW poměrně drahá, i proti Cliu.
Avatar - twistedTSD
5. 3. 2013 16:05
Re: clio GT
Vypadá výborně. :yes: