Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

PSA Peugeot Citroën založí v Číně další společný podnik

Dan Vořechovský
Diskuze (0)
Francouzský koncern PSA Peugeot Citroën chce rozšířit výrobu v Číně. Vybral si k tomu automobilku Changan.

Francouzský koncern PSA Peugeot Citroën podepsal s čínskou automobilkou Changan Automotive Group smlouvu o založení společného podniku na bázi rovnocenného majetkového podílu. Cílem francouzské automobilky je primárně zvýšení výrobní kapacity v Číně. Počáteční investice do společného podniku, v němž se mají vyrábět lehké užitkové vozy a osobní automobily, dosáhne podle informací PSA 1,24 miliardy eur.

Nový společný podnik by se měl nejprve zaměřit na uvedení vozů Citroën řady DS na čínský trh a výrobu vozů zcela nové značky upevňující spolupráci mezi oběma automobilkami. Smlouva se týká i výroby vozů značek Peugeot a Changan.

První vozy by se měly z továrny společného podniku dostat na čínský trh v druhé polovině roku 2012. Továrna se bude nacházet v jihočínském Shenzhenu a její počáteční výrobní kapacita by měla činit 200 tisíc vozů a motorů na dvou výrobních linkách. Součástí továrny bude i výzkumné a vývojové centrum.

Francouzský koncern PSA dosud v Číně podnikal pouze s čínskou automobilkou Dongfeng Motors. Ve společném podniku vyrábějí vozy Peugeot 408 a Citroën C5. Výrobní kapacita tohoto společného podniku činí 450 tisíc vozů ročně a podle neověřených informací se chystá výstavba třetí továrny do konce tohoto roku.

Koncernu však tyto výrobní kapacity nestačí a chce výrazně zvýšit své prodeje na čínském trhu. PSA v první polovině tohoto roku prodal v Číně 175 tisíc vozů, což je zhruba 15 % prodeje GM nebo třetina prodeje korejských „dvojčat“ Hyundai a Kia.

Dan Vořechovský
Diskuze (0)