Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

PSA sníží náklady o 30 procent, představí nové modely

Dan Vořechovský
Diskuze (33)
Francouzský koncern PSA se v boji s konkurencí rozhodl pro výrazný pokles vstupních nákladů. Automobilka se také bude snažit znovu zvýšit svůj podíl na evropském trhu.

Francouzský automobilový výrobce PSA Peugeot Citroen sníží v rámci restrukturalizačního plánu své fixní náklady o 30 procent. Prohlásil to pro francouzský deník Les Echos ředitel koncernu Christian Streiff. Skupina PSA by chtěla ušetřit zhruba 600 milionů eur ročně.

Kromě úspor by však chtěla francouzská automobilka také expandovat, a tak hodlá do roku 2010 představit ještě o 6 modelů více, než bylo plánováno (celkem 41 modelů, z toho 21 pro Evropu). PSA již dříve oznámilo propuštění 4 800 zaměstnanců a uzavření továrny v britském Rytonu. Další zavírání továren automobilka neplánuje, chce se orientovat na snižování vstupních nákladů. Streiff si v tomto ohledu stěžuje zejména na silné euro, které usnadňuje konkurenci asijským automobilkám.

Automobilová skupina by do budoucna ráda znovu zvýšila svůj podíl na evropském trhu, který se v dubnu tohoto roku snížil na 13,3 %. V roce 2002 přitom francouzská automobilka držela 15,5 % evropského trhu. Streiff také prohlásil, že „americký sen“ automobilky je v tuto chvíli pasé.

Automobilka se chce v zahraničí zaměřit zejména na německý trh. Velké plány má pak automobilka na jihoamerických trzích a také v Číně. Mezi nejdůležitější aktuální témata patří u PSA analýza situace na trhu levných automobilů, luxusních limuzín a vozidel do města. Od výsledků analýzy se budou odvíjet plány automobilky v těchto segmentech.

Co se vývoje týká, půjde většina výdajů na vývoj a výzkum do oblasti tzv. „čistých“ technologií.

Dan Vořechovský
Diskuze (33)
24. 5. 2007 13:33
Chce...
to také změnit design,samozřejmě hlavně v případě Peugeotu,tam výrazně ztrácí za svou "pohlednou" minulostí...Citroen je v poho.
24. 5. 2007 13:30
Re: To je hláška jak od Trautenberga.
>:D >:D :yes: