Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Qoros eBiQE: Čínský drak i v jedné stopě

Michal Fokt
Diskuze (0)
Značka Qoros sotva začala vyrábět auta a už koketuje i s jednostopými dopravními prostředky. Prvotinou je studie elektrokola s vizáží motorky, pojmenovaná eBIQE

Qoros pochopitelně postavil svou ženevskou expozici na hatchbacku Qoros 3, jenž bude mít v Evropě přece jen více šancí než původní sedan, ale vůz se splývavou zádí nebyl jedinou novinkou ambiciózní čínské značky. Tou druhou byla studie eBIQE, což je koncept elektrokola s až motocyklovým designem.

Byznys s elektrickými koly je dnes už slušně rozeběhnutý a jen tak něco zájem nevyvolá. Z tohoto pohledu eBIQE potěší svou komplexností. Lze na něm šlapat zcela bez jakékoli elektroasistence, šlapat s výpomocí elektromotoru nebo se pouze vézt. Pokud do pohybu zainteresujete elektrony, můžete vybrat ze tří režimů jízdy - Street má omezenou maximální rychlost na 25 km/h, aby nebyl na některých trzích považován za motocykl, Eco zase pracuje tak, aby byla jízda co nejekonomičtější a Sport je pravým opakem, s cílem maximalizovat zrychlení, přičemž lze dosáhnout rychlosti až 65 km/h. Kolo umí také dobíjet akumulátory jízdou setrvačností což není úplně standardní.

Elektřina v akumulátorech vám vydrží podle zvoleného režimu na 80-120 km jízdy a plně dobito budete mít ze standardní 240V zásuvky za 80 minut. Součástí kola je i 5" displej pro komunikaci s infotainmentovou platformou QorosQloud, používanou i automobilů značky, jenž je díky vestavěné simkartě neustále připojen k mobilní síti. Asi je vám jasné, že kromě sociálních sítí a navigace zobrazuje i data o kole a jeho (a vaší) kondici.

Michal Fokt
Diskuze (0)