Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rakousko, Česko a Nizozemsko nesouhlasí s německým mýtným

redakce AUTO.CZ
Diskuze (30)
Německá média už v květnu informovala, že Evropská komise se chce kvůli připravovanému mýtnému na německých dálnicích pro osobní auta obrátit na Soudní dvůr EU.

Rakouský ministr dopravy Alois Stöger vyzval svého německého resortního kolegu Alexandera Dobrindta, aby v Německu pozastavil zavádění mýtného. Příslušný německý zákon podle Vídně odporuje unijnímu právu. K postoji Rakouska se připojila i Česká republika a Nizozemsko, řekl Stöger agentuře APA. Na čtvrteční Radě EU v Lucemburku Stöger o záležitosti hovořil také s eurokomisařkou pro dopravu Violetou Bulcovou, která prý rozuměla obavě Rakouska, že německý zákon odporuje právu EU.

Německo se mýtné chystá zavést příští rok, platba dolehne zejména na zahraniční řidiče, neboť Němcům se o roční poplatek za používání dálnic sníží daň z vlastnictví vozidla. Právě zvýhodnění Němců je kritizováno jako nepřípustná diskriminace cizinců.

Stöger řekl, že nejen rakouští právníci pokládají německé mýtné za neslučitelné s evropským právem. Proto očekává, že Evropská komise dá německý zákon k soudu, a "pokud tak neučiní, což nepředpokládám, budeme žalovat my".

Rakouský ministr Dobrindta vyzval, aby Německo mýtné nezavádělo, dokud nebude odstraněna právní nejistota. Stöger pohrozil, že Německo čeká "velká míra rozhořčení a vícenáklady", pokud přesto mýtné zavede. Německo by pak prý muselo peníze vracet.

Zavedení mýtného na německých dálnicích pro osobní automobily už schválily obě německé parlamentní komory. Výše poplatku bude záviset na ekologické náročnosti provozu auta. Rozpětí ročního poplatku by mělo být 22 až 130 eur (asi 600 až 3550 Kč).

redakce AUTO.CZ
Diskuze (30)
15. 6. 2015 06:59
Asi nedelaji nic v rozporu s unijnim pravem,
Podobne zvyhodnovani uz roky pouzivaji vesnice na jejichz uzemi je velka firma. Jaderka Dukovany, TPCA. Vsem nasadili plosne maximalni dan z pozemku, ale fyz. osobam ho potom vraci zpet.
Avatar - Bully_
14. 6. 2015 15:16
Re: Beznadej
Nejenom s legislativou jednotlivych zemi EU (EU samotna zadnou "svou" legislativu nema), ale i se zakladni listinou lidskych prav a svobod, ktere je veskera legislativa podrizena. Pro vsechny musi platit stejna prava i povinnosti a pravnici ruznych zemi (vcetne Eurokomise) se na rozdil od nekolika mistich odborniku na pravo domnivaji, ze je tento postup v jejim rozporu.
Ad "michalpneu"- proc mi demonstrativne oznamujes pres SZ, ze me mas uz 14 dni v hatelistu a pritom na me neustale reagujes, utocis a urazis me? Nikdy jsem si nikoho do hatelistu nedaval (reaguju na konkretni prispevky, ne na nick uzivatele), pokud ty kvuli svym slabsim nervum potrebujes takovou berlicku, je videt, ze ti ani tohle nepomaha.
14. 6. 2015 14:48
Re: Beznadej
přesně tak :yes:
14. 6. 2015 12:05
Re: Beznadej
No, hlavně, že máš jasno v tom, že mýtné je v rozporu s legislativou EU, ale podpořit to argumentem neumíš :-)
Avatar - Bully_
14. 6. 2015 11:40
Re: Beznadej
Nech to na rozhodnuti skutecnych odborniku, popovidame si o tom az to bude. Nemam zajem ani chut nikoho o nicem presvedcovat, diskuze tady uz prestala mit uroven.