Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rallye Dakar, 9. etapa: Rodrigues a Roma si spravili chuť do závodění

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Závodníci se včera rozloučili s pouští Atacama. Čekala je společná trasa z Iquique do Calamy v délce 539 km, z toho 451 km rychlostní zkoušky.

Po nevydařeném pondělním dni Helder Rodrigues včera zabojoval a do Calamy přijel jako etapový vítěz s náskokem necelých čtyř minut před druhým Goncalvesem. V kamionech je Aleš Loprais stále čtvrtý, Martin Kolomý se posunul o stupínek výše.

Motorky

V celkové kvalifikaci je Rodriques až dvanáctý, nemá tedy co ztratit a může jen překvapit. Včera se mu to určitě povedlo, když celou etapu vyhrál s náskokem necelých 4 minut před svým týmovým kolegou Goncalvesem. Ten mohl být se svým výkonem také spokojený, protože se mu podařilo stáhnout náskok celkového vůdce v soutěži Comy o 3:43 minuty. Chilan Quintanilla po včerejším skvělém vítězství v náročné etapě tentokrát utrpěl menší ztrátu a do cíle dojel sedmý.

Průběžné pořadí: 1. Coma (Šp./KTM), 2. Goncalves (Portg./Honda), 3. Quintanilla (Chile/KTM)

Češi na motorkách

Z českých motorkářů byl nejrychlejší Klymčiw, ale ztratil čas hledáním devátého kontrolního bodu, dostal penalizaci a obsadil 27. místo. Milan Engel dojel před ním na 20. místě. V celkovém pořadí ale zůstává nejlepší z Čechů Ondřej Klymčiw, je na 21. příčce. David Pabiška dojel do cíle jako 37. a Jan Veselý 45.

Čtyřkolky

I kategorie čtyřkolek měla po včerejší etapě nového etapového vítěze. Po nevydařeném začátku závodu si chuť do závodění spravil Chilan Victor Gallegos Lozic. Místní závodník byl v cíli etapy nejrychlejší s náskokem více než 15 minut před Polákem Sonikem, který se v celkovém pořadí vrátil zpátky na 1. místo a získal opět náskok před celkově druhým Casalem. Třetí je Lafuente.

Průběžné pořadí: 1. Sonik (POL/Yamaha), 2. Casale (CHL/Yamaha), 3. Lafuente (URY/Yamaha)

Auta

Nani Roma statečně bojuje a nic nevzdává. Po první etapě, ve které mělo jeho MINI technické problémy a on byl až 135., si včera přijel pro první etapové vítězství s náskokem 6:27 minuty. Každou etapou snižuje svoji ztrátu, v celkovém pořadí se posunul už na 25. místo a dokazuje, že nebýt smolného začátku, byl by dnes vážným kandidátem na celkové vítězství v soutěži. Tím zůstává i po 9. etapě Katařan Al-Attiyah, kterému se podařilo navýšit náskok před svým největším soupeřem De Villiersem, který etapu dokončil až čtvrtý.

Jihoafričana Villerse, který měl v průběhu trati navigační problémy, v cíli porazil Rus Vasilyev, vítěz 5. etapy. AlRajhi nebyl tolik nápadný jako v předchozí části závodu, přesto solidním pátým místem upevnil své celkové třetí místo.

Průběžné pořadí: 1. Al-Attiyah (Katar/Mini), 2. De Villiers (JAR/Toyota), 3. Al Rajhí (S. Arábie/Toyota)

Kamiony

V kategorii kamionů svedli včera boj o etapové vítězství Rusové Mardějev a Nikolaev. Nakonec byl v cíli rychlejší i celkově první Mardějev a mírně navýšil svůj náskok. Nikolaev se ovšem posunul na celkové druhé místo a stále může vedoucího závodníka ohrozit. Třetí dojel De Rooy a za ním další z Rusů Karginov.

Průběžné pořadí: 1. Mardějev, 2. Nikolajev, 3. Karginov (všichni Rus./Kamaz)

Čeští řidiči kamionů

Aleš Loprais dokončil devátou etapu Rallye Dakar na pátém místě a v průběžném pořadí zůstal čtvrtý, na stupně vítězů však ztrácí už téměř hodinu. Martin Kolomý si polepšil na celkovou šestou příčku, když dojel jako sedmý nejrychlejší. Tomáš Vrátný byl 20., celkově je čtrnáctý.

Dakarské ranní vstávání na motorku

Vstávání do tmy – denní chlebíček motorkářů na Rallye Dakar. Většinou startují do etapy jako první, takže se nejmíň vyspí. Do deváté etapy motorkáři vyjížděli po půl sedmé ráno. Dvěma z nich jsou například i David Pabiška a Milan Engel.

Jaká byla noc Milana Engela? „Já jsem si odpočinul po té maratonské etapě. Teď nastupujeme do nové, která měří 450 kilometrů, takže to bude těžké, ale my s Davidem do toho jdeme naplno.“

Ještě před samotným startem na sebe ale jezdci musí navléknout doslova brnění. „Hrudní chránič, krční chránič, CamelBak – nádrž na vodu na záda, mám v ní dva litry, potom pás kolem sebe a oblečení. Když se flákám, oblékám si to asi půl hodiny, ale když nestíhám a chci to mít rychle, tak jsem hotový třeba za 15 minut.“

Celý rozhovor s Davidem a Milanem čtěte na dakarských stránkách Zelené vlny Radiožurnálu.

Autor: Jan Říha

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)