Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rallye Korsika po 1. etapě: Meeke těsně vede

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)
Britská posádka Kris Meeke a Paul Nagle vede s továrním vozem Citroëm C3 WRC po úvodní etapě Rallye Korsika, čtvrtého podniku letošního mistrovství světa v automobilových soutěžích.

Vyhráli tři ze čtyř dnešních testů a mají náskok 10,3 sekundy před dvojicí Sebastien Ogier a Julien Ingrassia (Ford Fiesta WRC ´17), kteří byli v pátek nejrychlejší v jednom měřeném úseku.

Kris Meeke vyhrál předchozí podnik v Mexiku. Více vstoupil do podvědomí sportovních fanoušků ovšem tím, jak kilometr před cílem poslední rychlostní zkoušky vyjel mimo trať na parkoviště a chvíli bloudil, než našel cestu zpátky na trať. Na francouzském ostrově si však věděl rady hned od začátku. „Užíval jsem si to, auto je fantastické. Odpolední zkoušky byly náročné, ale dal jsem do nich všechno. Se svým tempem můžu být zatím spokojený. Musím si však i nadále hlídat Sebastiena, on se nikdy nevzdá,“ hodnotil situaci Meeke.

Dostihnou lídra?

Brit si je dobře vědom, že převaha 10,3 sekundy na obhájce titulu a vedoucího jezdce průběžného pořadí Sebastiena Ogiera je minimální. Před posádkami je ještě šest rychlostních zkoušek a 196 „ostrých“ kilometrů. Francouz si ovšem celý den stěžoval na nastavení svého vozu Fiesta WRC ´17. „Být po dnešku druhý, není špatné. Kousek po kousku se cítím lépe, ale stále nemám auto snů. Pořád s ním musím bojovat,“ řekl Ogier.

S přijatelným odstupem 25,8 sekundy je zatím na třetím místě Thierry Neuville s vozem Hyundai i20 Coupe WRC. Samotný Belgičan se však na aktuální situaci dívá střízlivýma očima: „Cítím, že jedeme na hraně. Možná bude rozumnější další den zvolnit. Ještě uvidíme.“

Kategorii WRC2 si první den podmanil její vítěz z Monte Carla Andreas Mikkelsen z Norska. Jezdec startující v barvách týmu Škoda Motorsport však zatím nemůže předčasně jásat, protože pouhých dvacet sekund zpět je Stephane Sarrazin. Francouzský matador, jenž jede rovněž s Fabií R5 však nemůže Mikkelsena ohrozit v průběžném hodnocení WRC2 v rámci světového šampionátu.

Ze hry o špičkové umístění jsou dva tovární jezdci. Nejprve hned na úvodním speciálu trefil Juho Hänninen (Toyota Yaris WRC) můstek. Pak musel hasit pravou zadní část vozu a „nabral“ ztrátu čtrnáct minut. Místo dalšího trápení se rozhodl vrátit do servisu a pokračovat až zítra. Problémy měli jezdci na továrních fordech. Na RZ2 měl potíže s hydraulikou Brit Elffyn Evans a dnešní den dokončil až na osmnáctém místě. V RZ3 skončil Ott Tänak v příkopu a několik jezdců, kteří startovali za ním (včetně Meeka) muselo ubrat plyn, když viděli nedobrovolně „zaparkovanou“ fiestu.

Když řízení nefunguje

Nevídanou porci smůly si vybrala posádka Jan Kopecký a Pavel Dresler z továrního týmu Škoda Motorsport. Již na první rychlostní zkoušce si jezdec stěžoval na problémy s posilovačem řízení a potíže se stupňovaly. „Něco prasklo v řízení a nelze to opravit. Musíme jet pomalu,“ hlásil Kopecký po druhé zkoušce. Propadl se ze 14. na 28. místo, ale to horší mělo ještě přijít.

Na druhém měřeném testu ztratil český závodník manko 3:50 minuty, na další erzetě ještě o dvě minuty více. „Šílené! Bez posilovače jedeme stejně pomalu jako při seznamovacích jízdách, ale stejně uděláme defekt. Museli jsme zastavit a kolo vyměnit,“ pokračoval Kopecký v líčení trablů.

Česká dvojice zvládla nakonec i poslední rychlostní test pátečního dne. „Byl to opravdu dneska hodně složité. Důležité je, že jsme v cíli etapy a v sobotu se pokusíme zajet nějaké časy,“ dodal Kopecký v cíli čtvrté erzety.

Průběžné pořadí (po 4 z 10 RZ): 1. Meeke, Nagle (Brit./Citroën C3 WRC) 1:16:32,1; 2. Ogier, Ingrassia (Fr./Ford Fiesta WRC ´17) +10,3; 3. Neuville, Gilsoul (Bel./Hyuindai i20 Coupe WRC) +25,8; 4. Breen, Martin (Irl., Brit./Citroën C3 WRC) +52,4; 5. Sordo, Martí (Šp./Hyundai i20 Coupe WRC) +53,8; 6. Latvala, Anttila (Fin./Toysota Yaris WRC) +1:00,2; 7. Paddon, Kennard (N. Zél./Hyundai i20 Coupe WRC) +1:18,8; 8. Lefebvre, Moreau (Fr./Citroën C3 WRCV) +2:07,6; 9. Mikkelsen, Jaeger (Nor./Škoda Fabia R5) +2:57,3 (1. v kategorii WRC2); 10. Sarrazin, Renucci (Fr./Škoda Fabia R5) +3:17,8; … 14. Koči, Kostka (Slov, ČR/Škoda Fabia R5) +5:19,7; … 32. Kopecký, Dresler (ČR/Škoda Fabia R5) +12:52,5 (9. v kategorii WRC2).

Další program Rallye Korsika

Sobota – 9.10 RZ5 (48,71 km); 10.47 RZ7 (17,25 km); 15.12 RZ7 (48, 71 km); 16.49 RZ8 (17,25 km).

Neděle – 8.58 RZ9 (53,78 km); 12.08 RZ10 (10,42 km).

Video se připravuje ...

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)