Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Recyklace pneumatik: Podívejte se na mašinku, která je sežere!

Jan Mička
Diskuze (8)
Staré a nepotřebné pneumatiky nemusejí končit pouze na skládkách odpadu. Recyklují se a pro vzniklý materiály lze snadno najít další využití.

Napadlo vás někdy, co se stane s ojetými a už nepotřebnými pneumatikami? Desítky českých pneuservisů nabízejí možnost odběru starých pneumatik a jejich následnou likvidaci, ne všichni si ale dokážeme úplně přesně představit, jak takový proces vypadá. A protože krátké video kolikrát vydá za více než tisíc slov, jedno takové přinášíme.

Vstupní surovinu, tedy ojetou a již nepotřebnou pneumatiku, je v prvé řadě potřeba zbavit ocelových výztuží. Slouží k tomu hydraulické zařízení s hákem, které patní lanka vytáhne během několika sekund. No a pak už se v podstatě jenom „porcuje“, filtrují nečistoty, válce si dokonce poradí i se samotnými ocelovými dráty. Na konci procesu recyklace je v podstatě čistá pryž, která může najít využití například při výrobě všemožných gumových rohoží a povrchů umělých hřišť. Využívá se však také textilní materiál a ocelový kord.

Podle dostupných informací se u nás ročně „vyprodukuje" více než 70.000 tun starých pneumatik. Každá z firem, která u nás provádí ekologickou likvidaci pneumatik, musí postupovat v souladu zákonem o odpadech (č. 185/2001 Sb.).

Jan Mička
Diskuze (8)
7. 1. 2021 23:19
Recyklace
Díky moc za super článek o recyklaci. My jsme se nedávno v práci stali také těmi většími "znečišťovači" naší planety a přesáhl náš měsíční limit 100kg, takže jsme si museli už zřídit roční hlášení... Myslím si, že jsme si to nechávali dělat u této firmy https://www.rocnihlaseni.cz/ , tak jen, kdyby to také někoho čekalo, tak se určitě mrkněte k nim. Mají to zpracované fakt suprově.
15. 12. 2016 23:32
Re: recyklace starých pneu.
No protože některým lidem nejde vysvětlit, že mohou odpad(i pneu) zdarma odvést do sběrného dvora, kde se o to postarají, cesta k lesu/škarpě....atd. vyjde levnějc a je taky skoro zadarmo a ten pocit ,když tam s tím švihne!!! to sme mámo zasejc ušetřili a všem ukázali!!!! NO HOVADA:(

A to nejsou jen gumy ,ale i petky ,krabky od cigár ....atd ,halt plný to auto uveze ,ale prázdný hurá do škarpy..................................…
15. 12. 2016 17:00
recyklace starých pneu.
Jen dotaz, kdyř jsou ty firmy co zpracovávají ojeté pneu, tak proc jich máme všude plno? jak na skládkách, v lesích, zahradách, příkopech? stačil by dělat svoz nebo nějaký kontejnery aby to mohli řidiči na určená vyhodit.
Avatar - Barry Lyndon
15. 12. 2016 14:07
Re: presne takovyhle drticky
dieselového hnoje
14. 12. 2016 20:36
Re: Sorry...
...ano, ale to je další možnost využití, z mnoha. Ale pozor, některé projekty se zase až tak moc nepovedly. [odkaz] ;-)