Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ředitelství silnic vypsalo nové řízení na kamery na D1

redakce AUTO.CZ
Diskuze (28)
Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vypsalo nové výběrové řízení na dodávku systémů pro úsekové měření rychlosti. Jde o celkem pět sad za odhadovaných 25 milionů korun.

ČTK to řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Pokud se soutěž uskuteční bez odvolání některého z účastníků k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), mohly by být kamery na dálnici D1 osazeny během léta.

Původně plánovalo ředitelství silnic začít na opravených úsecích dálnice na Brno intenzivně měřit od letošního jara. Předchozí tendr na kamery ale musela organizace začátkem ledna zrušit kvůli problém v zadání zakázky Tím se chystané měření minimálně o několik měsíců prodloužilo.

Prvním úsekem, kde by se od jarního zahájení oprav mělo měřit, je část dálnice mezi Psáři a Souticemi. ŘSD tu chce nasadit kamery, které využívalo loni pro kontrolu rychlosti v úseku mezi Ostrovačicemi a Kývalkou.

Zařízení odhalilo 153 tisíc neukázněných řidičů a podle ministerstva dopravy významně přispělo k uklidnění provozu v opravovaných úsecích. Právě snaha o zpomalení jízdy v těchto úsecích je podle ministerstva hlavním důvodem, proč ředitelství silnic měřicí zařízení nasazuje. Kontrolovat rychlost mimo opravované úseky se nechystá.

Kamery pro úsekové měření umí po projetí automobilu celým měřeným úsekem automaticky vypočítat rychlost vozidla a tyto informace předat policii a příslušným obcím s rozšířenou působností. Kromě Psářů ministerstvo koncem loňského roku uvažovalo o nasazení radarů na opravovaných úsecích mezi Jihlavou a Velkým Beranovem a mezi Měřínem a Velkým Meziříčím. V současnosti není jasné, kde přesně budou nové kamery nasazeny.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (28)
Avatar - JohnyRnR
3. 2. 2017 00:22
Re: Bez předsudků
"Můj" článek mluví o období od 1.6. do 31.10. a přímo srovnává rok 2015 (uzavírka bez úsekovky) s rokem 2016 (uzavírka s úsekovkou) v tomto období, kde to vychází v obou případech stejně na 12 nehod. S tím, že se zřejmě nedá moc předpokládat, že by v roce 2016 byl slabší provoz, než v roce 2015, ale konkrétní čísla nemám, takže zůstanu jen u předpokladu.
Tisková zpráva ministerstva říká, že "Zatímco v období před úsekovým měřením rychlosti se stalo v obou směrech od března do května dohromady 34 nehod, po zavedení měření rychlosti bylo ve sledovaném období 22 nehod, což je o třetinu méně." Problém je to sledované období. Zjevně nejde o přímé srovnání, jako v článku z Garáže, protože měření funguje až od června 2016, takže nemohli porovnat březen-květen 2015 a 2016 s úsekovkou a bez ní a samozřejmě ani březen-květen 2017. Takže co vlastně srovnávali? Jestli se shodneme, že "období před úsekovým měřením rychlosti" od března do května znamená březen-květen 2016, tak ho mohli vzhledem k datu zveřejnění zprávy srovnat jen s nějakým obdobím zhruba od začátku června do srpna 2016, kdy už úsekovka fungovala. Z toho mi vychází, že porovnali období březen-květen 2016 s obdobím červen-srpen 2016 (pokud tedy rovnou druhé období nezkrátili, aby to pěkně vyšlo). Ale i kdyby ne a byly to férově 3 měsíce vs. 3 měsíce, tak je evidentní, že se srovnával standardní a "prázdninový" provoz. A je zřejmé, že ten prázdninový ani přes turnusy na jih většinou není celkově silnější, než ten normální po zbytek roku. Takže tu máme srovnání, které je v horším případě vyloženě lež, v tom lepším pak silně zavádějící, i kdyby samotná čísla byla OK.
Takže je to podobné zvěrstvo, jako vytvořit statistiku nejvíc bourajících značek aut na základě dat z havarijního pojištění, kde samozřejmě nejhůř vyjdou luxusní auta (protože na levná auta je havarijních pojistek tak nějak logicky méně a taky mívají tyhle lidovky daleko menší nájezdy, než v naprosté většině případů pojištěné luxusní limuzíny) a pak to prezentovat tak, že nejnebezpečnější jsou řidiči právě drahých aut. Ale vykazovat úspěchy je nejen v boji s piráty silnic holt potřeba a tohle se zrovna tak hodí... :-)
2. 2. 2017 10:06
Re: Sranda
>:D :yes:
2. 2. 2017 09:24
Re: chce to změnu
jo a nebo MB G 4x4˛ a můžete jezdit podél dálnice >:D
2. 2. 2017 09:07
Re: chce to změnu
Taky jsem si říkal, jestli neobětovat trochu času a nesjet vždy do vesnice, která z těch radarů rejžuje...
2. 2. 2017 07:43
Re: Ten Ťok je neskutečnej
Ne kůň, ale kozel (zahradníkem) :-)