Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Registrační značky na přání: Odloženo na leden 2016, zaplatíte 10.000 Kč

redakce AUTO.CZ
Diskuze (20)
Sněmovna v prvním čtení podpořila roční odklad vydávání registračních značek na auta s kombinací čísel a písmen sestavenou na přání motoristů.

Spolu s tím poslanci podpořili i roční odklad pro zavedení povinného focení vozidel ve stanicích technické kontroly. Místo od 1. ledna 2015 by tak obě novinky měly začít platit až o rok později. Podle ministerstva dopravy by uplatňování nových pravidel již od příštího roku působilo potíže a také nepřiměřené náklady.

Od ledna 2016 by se měl podle ministerstva kompletně změnit systém vydávání značek pro automobily podle německého modelu. Majitelem takzvaných značek by nově nebyl stát, ale majitel vozidla. Jejich výrobu by proto nezajišťovalo ministerstvo dopravy jako doposud, ale pořizoval by si je majitel vozidla.

Úřad by v tomto modelu jenom přiděloval licence soukromým výrobcům, kteří by splnili technologické požadavky na dostatečnou kvalitu bezpečnostních prvků na samotných značkách. Pro zavedení obou systémů už od počátku příštího roku není dostatek času, nebo by bylo spojeno s vysokými náklady, argumentuje ministerstvo dopravy.

Podle zákona schváleného loni nebudou smět registrační značky na přání obsahovat vulgární a hanlivé výrazy nebo například zkratku některého úřadu. Jedna taková tabulka by měla stát 5000 korun, takže dvě značky na auto vyjdou jeho vlastníka na 10.000 korun.

Pořizování obrazového záznamu ze stanic technické kontroly má podle ministerstva zabránit podvodům s technickými kontrolami, kdy oprávnění k provozu dostanou i vozidla, která na kontrolách fyzicky přítomna nebyla. Původně ministerstvo požadovalo, aby se přítomnost vozidel na technických kontrolách dokazovala pořízením videozáznamu, nyní se chce spokojit jen s fotografiemi.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (20)
Avatar - Achernar9
17. 1. 2015 11:48
SPZ-ky
Nooo... neuvažoval jsem nad SPZ-kou na přání ale nad variantou, nechat si jednu (třeba tu stávající) napořád. Je hezká a líp bych si ju pamatoval. :-)
21. 7. 2014 05:55
Re: ZNAČKY NA PŘÁNÍ?? a co dělá bramborák v titulku?
Kdo tu vykazuje známky závisti jsi ty, přečteš-li si púo sobě první příspěvek ;-)
Avatar - pallas
21. 7. 2014 03:46
Re: WTF??
V Nemecku je cena za značky na želanie 12,80 eura.
Avatar - pallas
21. 7. 2014 03:12
Re: ZNAČKY NA PŘÁNÍ?? a co dělá bramborák v titulku?
V Nemecku je cena za značky na želanie 12,80 eura.
Avatar - Otrava
20. 7. 2014 21:45
Majitel značky
Jestliže majitelem se má stát provozovatel vozidla, znamená to, že ta RZ bude do konce života? To by ale logicky mělo platit i pro stávající RZ? Takže bych mohl mít třeba, co já vím AKT 01 01 po celý život (na různých autech)? :-)