Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Grand Kangoo a Dacia Dokker pro tělesně postižené

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Divize Renault Tech představila Grand Kangoo a Dacii Dokker v úpravě pro přepravu osob na invalidním vozíku.

Renault Tech je divize Renault Sport Technologies, která se již přes 25 let věnuje vývoji, výrobě a prodeji vozidel pro přepravu osob s omezenou schopností pohybu.

Na letošní Autonomic Méditerranée Show pořádané ve francouzském Marseille ve dnech 6. a 7. prosince představila tato divize nový Renault Grand Kangoo a Dacii Dokker v provedení s označením TPMR (přeprava osob s omezenou schopností pohybu).

Renault Grand Kangoo TPMR může nést rovněž označení Ergo ramp® a je zaměřeno především pro profesionální využití u taxislužby a provozovatelů veřejné dopravy. Jeho interiér je totiž připraven pojmout až šest osob, z nichž pět obsadí klasická sedadla a tím šestým může být tělesně postižený na invalidním vozíku.

Pro cestujícího na invalidním vozíku je připravena vyklápěcí nebo výsuvná rampa, po níž vjede do zádi Grand Kangoo do míst, kde má standardní provedení třetí řadu sedadel nebo zavazadlový prostor. Divize Renault Tech je připravena přizpůsobit vozidlo individuálním požadavkům.

V zadní části snížená podlaha vozidel upravených pro dopravu osob na invalidním vozíku je vyrobena z kompozitních materiálů pro snížení hmotnosti a zvýšení odolnosti. V konstrukci rampy je využit i hliník a samotná rampa je připravena na zatížení až 300 kg v podobě jedné osoby na vozíku a jejího doprovodu. Na mechanismu nájezdové rampy má navíc Renault Tech patent.

V případě Grand Kangoo TPMR vystaveného v Marseille vyzdvihuje automobilka Renault snadnou obsluhu rampy a skutečnost, že i s ní zůstává ve voze rovná podlaha ložné plochy.

Kromě Renaultu Grand Kangoo upravuje divize Renault Tech pro přepravu tělesně postižených na invalidním vozíku i novou Dacii Dokker. K dispozici jsou tři verze, které umožní přepravu jednoho cestujícího na vozíku.

Prodej Renault Grand Kangoo TPMR se má ve Francii rozběhnout ještě v letošním roce. Dacia Dokker TPMR bude ve Francii, v Evropě, Turecku a Maroku k dispozici od konce března 2013.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)