Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Mégane II získal 5 hvězd v Euro NCAP

Ondřej Láník
Diskuze (23)
Nově testy Euro NCAP potvrdily vedoucí postavení Renaultu v oblasti pasivní bezpečnosti. Poté co se stala Laguna prvním automobilem s nejvyšším hodnocením Euro NCAP, přichází na trh i nový Mégane, první automobil nižší střední třídy, který takové hodnocen

Nově zveřejněné výsledky testů Euro NCAP potvrdily vedoucí postavení automobilky Renault v oblasti pasivní bezpečnosti současných automobilů. Poté co se v březnu 2001 stala Renaultova Laguna první automobil s nejvyšším hodnocením Euro NCAP, s pěti hvězdičkami přichází na trh i nový Mégane, první automobil nižší střední třídy, který takový bezpečnostní rating získal.

V Římě byly oznámeny výsledky další skupiny testovaných automobilů (phase 11) a skupina těch nejbezpečnějších (5 hvězd) je opět širší o 4 nové modely. Nejvýznamnější je zavedení pětihvězdičkového standardu do velkosériové produkce nižší střední třídy „pro každého“ v podobě Renaultu Mégane II, dále se mohou pěti hvězdami chlubit nový Saab 9-3, Mercedes-Benz E a Renault Vel Satis. Doplnily tak dosavadní držitele pětihvězdičkového hodnocení Euro NCAP Renault Laguna a Mercedes-Benz třídy C. Zdá se, že současný bezpečnostní standard nově uváděných automobilů jsou čtyři hvězdičky podle Euro NCAP. Více hvězd je výborná hodnota a méně než 4* znamená, že automobil vybočuje z nynějších bezpečnostních měřítek. Mezi horší automobily dle metodiky Euro NCAP se nyní se třemi hvězdičkami dostaly Chrysler PT Cruiser, off-road Land Rover Freelander a Suzuki Grand Vitara.

Automobily jsou hodnoceny také z hlediska bezpečnosti chodců při střetu s chodcem. V roce 2001 získala Honda Civic v této oblasti dosud nejvyšší hodnocení 72%, což bylo blízko čtyřhvězdičkové hranici (75%). Mezi právě představenými výsledky figuruje dosud nejhorší hodnocení bezpečnosti při střetu s chodcem u Suzuki Grand Vitara, které nedosáhlo ani na jednu hvězdičku dle Euro NCAP(!)

Výsledky testů dle kategorií:

Vyšší třída bezp. cestujících bezp. chodců

Renault Vel Satis 5* 1*

Mercedes E-Class 5* 1*

Střední třída

Saab 9-3 5* 1*

Nissan Primera 4* 1*

Subaru Legacy Outback 4* 1*

Chrysler PT Cruiser 3* 1*

Nižší střední třída

Renault Mégane II 5* 2*

Toyota Corolla 4* 2*

Malé vozy

Citroën C3 4* 2*

Seat Ibiza 4* 2*

Ford Fiesta 4* 2*

Velké Off-roady

Mercedes M-Class 4* 1*

Hyundai Santa-Fe 4* 1*

Suzuki Grand Vitara 3* 0*

Malé off-roady

Nissan X-Trail 4* 2*

Land Rover Freelander 3* 1*

MPV

Peugeot 807 4* 1*

Malé MPV

Mercedes Vaneo 4* 2*

Ondřej Láník
Diskuze (23)