Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Trucks nabízí řešení dopravních komplikací

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Renault Trucks, nabízející GPS navigaci pro těžká nákladní vozidla v podobě aplikace pro smartphony, se účastní výzkumného projektu Optimod’Lyon.

Tento projekt, realizovaný městem Lyon a založený na bázi poskytování předpovědí dopravní situace a informací v reálném čase, umožní společnosti Renault Trucks vyvíjet nová mobilní řešení pro usnadnění komunikace mezi řidičem, dopravní společností a okolím a tím napomáhat k uvolnění dopravních kongescí v centrech měst.

Ani ten nejlepší kamion na světě nemůže splnit svůj úkol, zůstane-li zablokován v dopravní zácpě. Společnost Renault Trucks od loňského roku nabízí řidičů aplikaci NavTruck, která jejich smartphone promění v GPS navigaci pro těžká nákladní vozidla.

Právě díky zkušenostem získaným z vývoje a provozování aplikace NavTruck se společnost Renault Trucks může zapojit do výzkumného projektu Optimod’Lyon, vytvořeného městem Lyon a sdružujícího desítku veřejných a soukromých partnerů.

Cílem projektu je studovat možnosti toho, jakým způsobem v měřítku městské aglomerace získávat, zpracovávat a rozesílat informace o dopravních podmínkách uživatelům prostřednictvím jejich mobilních telefonů a zajišťovat tak plynulost dopravy.

Společnost Renault Trucks bude konkrétně zodpovídat za vývoj inovativních mobilních technologií a služeb. Výrobce bude mít za úkol vyvinout s pomocí dat získaných a zpracovaných dalšími partnery projektu nástroj vytvořený na základě aplikace pro smartphony, který bude zároveň jednoduchý, ergonomický a bude odpovídat požadavkům řidičů a firem působících v oblasti rozvážky zboží ve městech.

Díky přijímání předpovědí a aktuálních informací o dopravní situaci bude řidič vždy obeznámen s podmínkami provozu a s případnými uzavírkami komunikací, ale také s vykládkovými kapacitami, podle kterých bude moci organizovat svou rozvážkovou trasu.

Během testování v reálných podmínkách provozu, které je plánováno na rok 2014, bude mít společnost Renault Trucks možnost spolupracovat se zákazníky a hodnotit využitelnost a efektivitu tohoto typu služeb pro jejich každodenní práci.

Kromě města Lyonu a společnosti Renault Trucks jsou dalšími partnery projektu firmy IBM, Citiway, Parkéon, Phoenix, LIRIS, Orange, GLS, Laboratoř dopravní ekonomie (Laboratoire d’économie des transports), CETE (Technické výzkumné centrum Lyon) a Autoroutes Trafic.

Projekt plánovaný na dobu 3 let je podporován také sdružením LUTB (Lyon urban trucks and bus), s nímž společnost Renault Trucks aktivně spolupracuje již od doby jeho vzniku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)