Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Trucks nabízí vozidla na bionaftu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Renault Trucks s ohledem na poptávku ze strany svých klientů zařadila do nabídky tři modely své nové distribuční řady s motory spalujícími bionaftu.

Trvale udržitelný rozvoj nabírá ve světě dopravy a zvláště v oblasti městské distribuce a komunálních služeb na významu. Stále více společností, jejichž činnost je spojena s provozem vozidel v městském prostředí hledá alternativní řešení k naftě.

Jedním z těchto alternativních řešení je například bionafta, vyráběna z rostlinných olejů nebo živočišných tuků.

Renault Trucks odpovídá na požadavky svých klientů a pro modelové řady D Cab 2.1, D WIDE a C připravil dvojici motorů, splňujících samozřejmě emisním normu Euro 6.

Prvním z nich je přeplňovaný vznětový čtyřválec DTI 5 o objemu 5,1 litru s výkonem 177 kW a točivým momentem 900 N.m. Druhou pohonnou jednotkou na alternativní palivo je šestiválec DTI 8 o objemu 7,7 litru s výkonem 235 kW a točivým momentem 1200 N.m.

Poměr biosložky v palivu pro tyto pohonné jednotky může být 30 % (B30) nebo až 100 % (B100). Hodnoty výkonu i točivého momentu jsou i při spalování 100% bionafty stejné jako v případě nafty.

Renault Trucks v souvislosti s představením nových verzí pohonných jednotek uvádí, že evropské orgány a státní správy plánují v příštích letech další podporu rozvoje obnovitelných zdrojů zvláště pak bionafty.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)