Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Trucks Optifuel Challenge 2015 zná své vítěze

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Ve finále mezinárodní soutěže v hospodárné jízdě s těžkým nákladním vozidlem zvítězil španělský řidič před kolegy z Litvy a Portugalska.

Mezinárodní finále Optifuel Challenge 2015 přivítalo v první polovině října v Lisabonu 36 nejlepších řidičů v hospodárné jízdě. Ti do finálového klání postoupili z národních kol soutěže, pořádaných ve dvaceti zemích za účasti 2214 společností a 9000 řidičů. Finalisté absolvovali klání za volantem tahače Renault Trucks řady T, pyšnící se titulem International Truck of the Year 2015.

Soutěž byla rozdělena na dvě části. Na finalisty nejprve čekal písemný test, který prověřil teoretické znalosti účastníků v oblasti hospodárné jízdy nákladního vozidla a optimální spotřeby pohonných hmot.

Druhou část pak představovala soutěžní čtyřicetiminutová jízda v běžném provozu s tahačem Renault Trucks T Optifuel. Soutěžní jízda tvořila 90 % výsledné známky, kdy byla u řidičů hodnocena hospodárná jízda, přepravní rychlost a spotřeba paliva.

Údaje o dosažených hodnotách jednotlivých soutěžících byly získány prostřednictvím softwaru Optifuel Infomax. Na konci soutěžní jízdy pak experti z Renault Trucks poskytovali řidičům její celkové hodnocení z hlediska úspory pohonných hmot a hospodárnosti.

Transparentní průběh soutěže zajistilo losování pořadí jednotlivých jízd účastníků a soutěžních souprav (vozidla + návěs). U všech vozidel byl také změřen tlak v pneumatikách. Referenční vozidlo navíc absolvovalo s každou skupinou řidičů soutěžní trasu, aby v případě potřeby zohlednilo různé elementy, které mohly narušit jízdu a mohly mít vliv na celkový výsledek.

Renault Trucks: Mezinárodní finále Optifuel Challenge 2014

Vítězem letošního ročníku Optifuel Challenge 2015 se stal José Ramón Jano Gago řidič a manažer španělské společnosti Janocargo. „V rámci naši společnosti neřídím každý den, a i když jsem byl velmi dobře připravený, byl jsem také pořádně nervózní! Trasa soutěžní jízdy byla velmi technická. Ze svého výsledku mám opravdu velkou radost a doufám, že moji řidiči na mě budou patřičně hrdí,“ řekl Gago ke svému vítězství.

José Ramón Jano Gago získal voucher v hodnotě 8000 eur na nákup zboží u vybraných partnerů a jeho společnost Janocargo, jejíž flotila zahrnuje 22 vozidel, z nichž je 17 francouzské značky, získala roční pronájem vozidla Renault Trucks T Optifuel.

Druhou příčku obsadil Vytautas Luotè z Litvy, který šest let jezdil s Renaultem Magnum a poslední rok řídí Renault Trucks řady T. Zástupce společnosti Stella Nova získal navíc i titul nejlepšího řidiče v rámci své firmy čítající dalších 18 kolegů, přičemž všichni absolvovali školení hospodárné jízdy.

Vytautas Luotè získal voucher v hodnotě 2 000 eur na nákup zboží u vybraných partnerů a pro svoji společnost pak voucher v hodnotě 3 000 eur platný v servisní síti Renault Trucks.

Třetím nejlepším řidičem byl Portugalec Vitor Pereiraze ze společnosti JLS, který získal voucher v hodnotě 1 000 eur na nákup zboží u vybraných partnerů a jeho společnost obdržela voucher v hodnotě 2 000 eur platný v servisní síti Renault Trucks.

Ve finálovém klání se neztratil ani český zástupce Tomáš Knikner ze společnosti FM Transport, který se umístil na pátém místě, přičemž ho od stupňů vítězů dělilo jen minimální bodové skóre.

Prakticky všichni řidiči, kteří se umístili na prvních pěti místech Optifuel Challenge 2015, potvrdili, že letošní soutěžní trasa byla hodně technická a kopcovitá s řadou kruhových objezdů.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)