Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Trucks pomáhá šetřit: Jak uspořit?

AutoProfi
Diskuze (0)
Soutěž Renault Trucks Optifuel Challenge zná vítěze, výrobce přidává pro všechny návod, jak dosahovat nižší spotřeby.

Třicet tři evropských řidičů se 19.října setkalo na okruhu Monte Blanco poblíž španělské Sevilly u příležitosti finále Optifuel Challenge 2012. Vyvrcholení soutěže se skládalo ze dvou částí. Nejprve byly prostřednictvím dotazníku s pětatřiceti otázkami zjišťovány podrobné znalosti řidičů o zásadách hospodárné jízdy.

Poté musel každý absolvovat zhruba čtyřicet minut trvající jízdu po silnici za volantem Premia Optifuel o nejprodávanějším výkonu 316 kW (430 k). Po příjezdu byly styl řízení, rychlost jízdy a zejména spotřeba paliva analyzovány pomocí Optifuel Infomax, tedy nástroje Renault Trucks pro analýzu a měření nároků na naftu. Při hodnocení této praktické části soutěže byly nejdůležitějšími kritérii spotřeba paliva a průměrná rychlost.

Doprovodné semináře

Součástí dne na okruhu byly i semináře věnované problematice řešení Optifuel od společnosti Renault Trucks. Řidiči a jejich firemní manažeři se

mohli zúčastnit školení zaměřených na produkt Optifuel a možnosti snižování spotřeby paliva jako například Optiroll a další. K dispozici byla i školení

řidičů, předvedení dlouhodobého měření a analyzování jízdního stylu (Optifuel Training, Optifuel Infomax a Optifleet).

Španělský triumf

Vítězem soutěže Optifuel Challenge se stal Španěl Jose-Miguel Velilla se ziskem 97,8 bodu ze 100 možných, který během předávací ceremonie převzal klíče od osobního vozu Renault Twizy. Společnost Translogrono, kterou reprezentoval, získala rovněž cenu – roční pronájem vozidla Premium Optifuel o výkonu 316 kW.

Druhou pozici obsadil Fin Paul Storhannus ze společnosti Ahola transport (95,4 bodu ze 100). Obdržel iPad 16 Go a kožené sako Renault Trucks. Společnost Ahola transport získala sadu pneumatik Michelin X Line a disky kol Alcoa pro tahač 4x2. Bronz si vyjel domácí francouzský řidič Jean-Luc Vinet (92,1 bodu ze 100), který vyhrál iPhone 5 a bundu Renault Trucks. Společnost Tratel si jako výhru odnesla pojištění vozidla od divize Renault Trucks Financial Services a sadu Oils Eco 5. Český řidič Radim Tomášek z ČSAD Jihotrans se skóre 87,6 bodu obsadil šesté místo.

Zábava i poučení

Klienti a řidiči pak měli možnost vyzkoušet si simulátor hospodárné jízdy, jehož verze pro smartphony je pod názvem Truck Fuel Eco Driving k dispozici zdarma na App Store a Google Play.

Nová aplikace umožňuje každému, aby se pomocí svého smartphonu nebo tabletu zdokonalil v hospodárné jízdě nákladního vozidla. Řidič se zábavnou cestou seznamuje s tím, jak předvídat charakter trasy a snižovat spotřebu paliva bez ztráty efektivity. V podstatě jde o aplikaci, kterou jsme vyzkoušeli na simulátoru v Hannoveru při veletrhu IAA. Ve hře spuštěné ve smartphonu či na tabletu hráč jakoby usedne za volant vozidla Premium Route s návěsem a celkovou hmotností čtyřicet tun. Jeho úkolem je urazit vytyčenou trasu co nejrychlejším a současně co nejúspornějším

způsobem.

Mnohé možnosti aplikace

Deset variant s deseti úrovněmi obtížnosti provede hráče po okruzích v městském a příměstském prostředí, po dálnicích či jejich kombinacích. Na začátku každé mise je hráč seznámen s úkoly. Například může být cílem nízká spotřeby paliva v terénu s mnoha stoupáními a klesáními nebo v městském provozu.

Tato aplikace, vyvinutá v souladu s principy pedagogických videoher, představuje zábavný způsob uskutečňování zásad hospodárné jízdy. Jak začátečníci, tak zkušení řidiči si pomocí této hry budou moci vyzkoušet vlastní styl řízení a zdokonalit vlastní řešení situací v reálném provozu.

Aplikace Truck Fuel Eco Driving je k dispozici zdarma v pěti jazycích (francouzštině, angličtině, němčině, španělštině a italštině) pro smartphony a tablety pracující na bázi iOS a Androidu.

Stěrače bez ramínek

Při příchodu zimy je nutné vybavit vozidlo pro provoz v obtížných podmínkách ve sněhu, mrazu či dešti. Společnost Renault Trucks vyvinula nové

stěrače čelního skla, které mají zásadní význam z hlediska viditelnosti a bezpečnosti. Stejně jako u všech ostatních dílů značky Approved parts (originální náhradní díly Renault Trucks) jsou tyto produkty zárukou nejlepších užitných vlastností. Díky plochému provedení bez pohyblivých součástí citlivých na mráz poskytují nové stěrače výbornou kvalitu stírání a pohodlí za všech okolností. Navíc jsou opatřeny exkluzivní kontrolou opotřebení, která řidiče včas upozorní na nutnost jejich výměny.

AutoProfi
Diskuze (0)